Te grzyby zjadają się same i zastąpią ci długopis! Fenomen w polskich lasach

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W lasach możemy spotkać wiele gatunków grzybów jadalnych i niejadalnych. Lasy Państwowe zwracają uwagę na czernidłaki, które są dość nietypowe. Oto, co warto o nich wiedzieć.

Obrazekczernidłaki, fot. Getty Images
SKOMENTUJ

Na ten rodzaj grzybów można trafić dosłownie wszędzie. Nie tylko w lasach, ale też w parkach, na trawnikach czy cmentarzach! Te grzyby wyróżnia jedna niecodzienna umiejętność.

Czernidłaki - co to za grzyby?

Są to dość pospolite grzyby z rodziny pieczarkowatych, które wyróżniają się długim, podłużnym białym kapeluszem. Mają raczej niewielki rozmiar i są jadalne. Uważa się je za dość oryginalne ze względu na pewną niecodzienną umiejętność. Bowiem potrafią one "zjeść same siebie". W jaki sposób? Rozpuszczają one swój kapelusz, który zmienia się w ciemną maź. Robią to, aby nie dać się zjeść drapieżnikom. Jest to zatem forma samoobrony. Przez to stosowane były do produkcji atramentu! Czernidłaki wyróżniają się też pysznym i lekko słodkawym smakiem oraz uznawane są za prawdziwy rarytas. Do spożycia nadają się jedynie młode osobniki, które należy po zbiorach zjeść bardzo szybko. Grzyby te mają też właściwości prozdrowotne. Redukują poziom cukru we krwi, pomagają na bezsenność, zwalczają bóle głowy. Poleca się je jednak konsumować w formie suszu. Można też oczywiście w zjeść je w świeżej lub mrożonej postaci. 

Obrazek

Jak zjadają się czernidłaki?

Za ten mechanizm obronny tych grzybów odpowiada proces autolitozy, czyli samostrawienia. Kiedy grzyb wyczuwa zagrożenie, wypuszcza enzymy, które rozpuszczają jego kapelusz bardzo szybko. Wówczas pojawia się wspomniana wcześniej atramentowa, dość nieprzyjemna maź. Leśnicy śmieją się, że jakbyśmy w lesie potrzebowali długopisu, wystarczy sięgnąć po czernidłaki. Trzeba jednak na nie uważać! Bo, chociaż są smaczne, nie wolni jeść ich, popijając napojami wysokoprocentowymi. Ponieważ mogą zadziałać na nas trująco, a nawet śmiertelnie! Dzieje się tak, ponieważ zawierają w sobie kopryny, które blokują metabolizm etanolu w organizmie. Grzyby te wyrastają w ciągu dnia, zaś rozkładają się w parę godzin. W kuchni można je przygotować na kilka sposobów: gotując, dusząc, smażąc lub marynując i panierując podobnie, jak kanie. Potwierdzamy, że są naprawdę pyszne!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo