Te proste testy pokażą Ci, czy jajka są na tyle świeże aby je bezpiecznie zjeść
Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Na to jest całkiem sporo patentów. Dzięki nim już nigdy nie przygotujesz potrawy przy użyciu niedobrego jajka.
Popatrz na datę na wytłoczce
Kupując jajka zwracamy uwagę na oznaczenia metod chowu kur. Jednak mało osób wie, że na wytłoczkach znajduje się też data minimalnej trwałości jaj. Najlepiej będzie jeżeli jajka zjesz w ciągu 28 dni od ich zniesienia przez kury. Dlatego na wytłoczce szukaj napisu Najlepiej spożyć przed oraz oczywiście daty. Jeżeli skonsumujesz jaja po przekroczeniu tej daty, to nie zaszkodzą one Twojemu zdrowiu. Mogą jedynie mieć trochę inną konsystencję oraz walory smakowe.
Test słuchowy
Weź surowe jajko i potrząśnij nim blisko ucha. Jeżeli nie usłyszysz nic, to znak, że jajko jest świeże. Natomiast odgłos chlupotania czy przelewania powinien Cię zaniepokoić. Takie jajko lepiej od razu wyrzucić.
Test na wodę
Do szklanki wlej zimą wodę i wrzuć do niej jajko. Następnie zaobserwuj jak będzie się zachowywać.
- Jajko szybko opadło na dno i płasko do niego przylega, to oznacza, że jest bardzo świeże.
- Jajoopadło na dno, ale lekko się przechyla, to znak, że ma dopiero ok. 1 tydzień.
- Jajko, które na dnie szklanki staje dęba, ma już kilka tygodni (zwykle dwa lub trzy). Taki produkt możesz z powodzenie ugotować na twardo.
- Jajo ekspresowo wypłynęło na powierzchnię i unosi się na wodzie jest stare i nie należy go spożywać.
Wyostrz swój węch
Jeżeli masz wątpliwości co do świeżości jaja, to zwyczajnie rozbij je na spodeczek. Jeżeli poczujesz zapach siarki, zgnilizny lub kwasu, to od razu pozbądź się jajka. Ono ewidentnie nie nadaje się do spożycia, a także może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.
Co więcej Twoją czujność powinna wzbudzić także popękana oraz uszkodzona skorupka. Z jedzenia takiego jaja także zrezygnuj. Wszystko dlatego, że do jego wnętrza mogły dostać się już bakterie bądź pleśń. Świeże i dobre jajko charakteryzuje się żółtym lub pomarańczowym żółtkiem, które jest zaokrąglone. Blade i płaskie żółtko świadczy o tym, że jajo już się zestarzało.