Tego mogłeś nie wiedzieć! Oto do czego służy czwarta strona tarki
Tarka to uniwersalne akcesorium kuchenne. Pozwala nam zetrzeć warzywa, ser, mięso i inne produkty. Przydaje się też do zrobienia kruszonki. Warto mieć ją w swojej kuchni, szczególnie, jeśli lubimy w niej pichcić. Zdradzamy ci pewną ciekawostkę - do czego służą strony tarki.
06.08.2023 18:23
Tarka wiele czynności przyspiesza w kuchni. To dzięki niej, jeśli nie mamy tartego sera, możemy szybko go zetrzeć. Za jej pomocą możemy też pozbyć się skórki z pomidorów. Oto, jak jeszcze można ją wykorzystać w kuchni. Nie bez powodu ma, aż 4 różne strony.
Do czego służą strony tarki?
Jak korzystać z tarki?
Mamy też dla ciebie trik, jak lepiej używać jej bez obawy o skaleczenie palców. Ustaw ją w pozycji poziomej, nie tylko zabezpieczysz w ten sposób dłonie, ale też, jeśli trzesz ser, nie będzie się on tak rozsypywał na boki. W przypadku, kiedy potrzebujesz zetrzeć ciasto, najlepiej wcześniej włóż je na kilkanaście minut do zamrażalnika, po wyjęciu będzie twardsze i łatwiejsze do starcia. My stosujemy też smarowanie tarki olejem lub masłem w sprayu. Wtedy ścieranie jest o wiele łatwiejsze, bo ścianka staje się śliska i swobodniej można po niej przesuwać produkty. W ten sposób ułatwisz i przyspieszysz sobie pracę, a wiórki wyjdą równomiarowe. Powodzenia!