PoradyLajfhakiTen składnik wyciągnie z kurek cały brud. Najlepszy patent na czyszczenie grzybów

Ten składnik wyciągnie z kurek cały brud. Najlepszy patent na czyszczenie grzybów

Statystycznie to najbardziej popularne grzyby w Polsce. Dlatego ile osób tyle sposobów na ich oczyszczenie oraz przyrządzenie. Podpowiadamy jak oczyścić kurki za pomocą zaledwie jednego składnika.

jak oczyścić kurki, fot. Getty Images
jak oczyścić kurki, fot. Getty Images

19.07.2023 16:58

Każdy gustuje w innych smakach, jedni nie wyobrażają sobie bez nich jajecznicy, a pozostali sosów, makaronów lub zapiekanek. Jednak przed pichceniem kurek należy odpowiednio je wyczyścić z brudu. Jest to bardzo ważny etap, dzięki któremu ziarenka piasku nie zgrzytają między zębami podczas jedzenia grzybów.

Właściwości odżywcze kurek

Grzyby te charakteryzują się żółtym kolorem i posiadają specyficzny kształt. Dlatego ciężko jest pomylić je z innymi grzybami, które mogą okazać się trujące. Warto dodać, że kurki są bardzo zdrowe oraz smaczne. Zawierają w sobie witaminę C, D i B oraz potas, magnez, żelazo, jak również mangan. W efekcie poprawiają odporność, niwelują stany zapalne w organizmie i działają antynowotworowo. Grzyby te poprawią pracę układu: nerwowego, limfatycznego oraz krążeniowo-sercowego. Stanowią znakomitą potrawę dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Jednak warto pamiętać, że nie każdy może je jeść np. alergicy, osoby mające problemy z układem trawiennym oraz dzieci poniżej 12. roku życia.

Wild chanterelle mushrooms full of flavour and aromatic
Wild chanterelle mushrooms full of flavour and aromatic

Jak oczyścić kurki szybko i skutecznie?

Każdy grzybiarz ma swoje sprawdzone sposoby na prawidłowe oczyszczenie grzybów. Do najpopularniejszej zalicza się moczenie ich w osolonej wodzie, ale jak się okazuje, nie jest to dobrym rozwiązaniem. Istnieje o wiele lepsza metoda. Kurku przełóż do miski, a następnie dosyp do nich 1 łyżkę mąki. W takiej posypce obtocz grzyby, a potem zalej je wodą w temperaturze pokojowej i wymieszać. Po kilku minutach kurki należy przecedzić przez sito, a gdy ociekną opłukać pod bieżącą wodą. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, ponieważ mąka wchłania wszystkie zanieczyszczenia. W efekcie opadają one na dno miski, a grzyby nie wymagają długiego moczenia w wodzie. Na dodatek cały proces czyszczenia zajmie dosłownie kilka minut. Natomiast popularne długie moczenie w wodzie z solą tylko zepsuje smak kurek.