Ten składnik wyciągnie z kurek cały brud. Najlepszy patent na czyszczenie grzybów
19.07.2023 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Statystycznie to najbardziej popularne grzyby w Polsce. Dlatego ile osób tyle sposobów na ich oczyszczenie oraz przyrządzenie. Podpowiadamy jak oczyścić kurki za pomocą zaledwie jednego składnika.
Każdy gustuje w innych smakach, jedni nie wyobrażają sobie bez nich jajecznicy, a pozostali sosów, makaronów lub zapiekanek. Jednak przed pichceniem kurek należy odpowiednio je wyczyścić z brudu. Jest to bardzo ważny etap, dzięki któremu ziarenka piasku nie zgrzytają między zębami podczas jedzenia grzybów.
Właściwości odżywcze kurek
Grzyby te charakteryzują się żółtym kolorem i posiadają specyficzny kształt. Dlatego ciężko jest pomylić je z innymi grzybami, które mogą okazać się trujące. Warto dodać, że kurki są bardzo zdrowe oraz smaczne. Zawierają w sobie witaminę C, D i B oraz potas, magnez, żelazo, jak również mangan. W efekcie poprawiają odporność, niwelują stany zapalne w organizmie i działają antynowotworowo. Grzyby te poprawią pracę układu: nerwowego, limfatycznego oraz krążeniowo-sercowego. Stanowią znakomitą potrawę dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Jednak warto pamiętać, że nie każdy może je jeść np. alergicy, osoby mające problemy z układem trawiennym oraz dzieci poniżej 12. roku życia.
Jak oczyścić kurki szybko i skutecznie?
Każdy grzybiarz ma swoje sprawdzone sposoby na prawidłowe oczyszczenie grzybów. Do najpopularniejszej zalicza się moczenie ich w osolonej wodzie, ale jak się okazuje, nie jest to dobrym rozwiązaniem. Istnieje o wiele lepsza metoda. Kurku przełóż do miski, a następnie dosyp do nich 1 łyżkę mąki. W takiej posypce obtocz grzyby, a potem zalej je wodą w temperaturze pokojowej i wymieszać. Po kilku minutach kurki należy przecedzić przez sito, a gdy ociekną opłukać pod bieżącą wodą. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, ponieważ mąka wchłania wszystkie zanieczyszczenia. W efekcie opadają one na dno miski, a grzyby nie wymagają długiego moczenia w wodzie. Na dodatek cały proces czyszczenia zajmie dosłownie kilka minut. Natomiast popularne długie moczenie w wodzie z solą tylko zepsuje smak kurek.