PoradyLajfhakiTen trik z olejem po smażeniu pokochało już wiele kobiet

Ten trik z olejem po smażeniu pokochało już wiele kobiet

Pierwszym odruchem po skończeniu smażenia jest wylanie oleju do zlewu - wiele osób tak robi. Okazuje się jednak, że to poważny błąd. Gorący tłuszcz potwornie niszczy rury. Może też doprowadzić do ich całkowitego zatkania. Jest inny, bezpieczny(!) sposób. Jeśli zastanawiasz się, gdzie wylać olej po smażeniu, wykorzystaj ten prosty patent!

Ukryta funkcja zatyczki od oleju sprawi, że zawsze nalejesz tyle tłuszczu, ile faktycznie potrzeba. Fot. Genialne.pl
Ukryta funkcja zatyczki od oleju sprawi, że zawsze nalejesz tyle tłuszczu, ile faktycznie potrzeba. Fot. Genialne.pl

14.03.2023 15:17

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Codziennie w wielu domach smaży się potrawy na oleju. Frytki, tradycyjne schabowe, naleśniki i inne pyszności. Nie ma osoby, która nie kochałaby ich smaku. Chociaż najchętniej jadłoby się je codziennie, nie należą one do najzdrowszych. Skutkiem ubocznym tych potraw jest przypalony olej na patelni. Raczej nie nadaje się on już do ponownego smażenia. Dlatego wiele osób odruchowo wylewa go do zlewu.

gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Pixabay.com
gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Pixabay.com

Nie jest to jednak dobry pomysł. Więc co zrobić z olejem po smażeniu? Jest na to dobry sposób. Nie tylko bezpieczny, ale też ekologiczny. Dzięki temu rozwiązaniu nie uszkodzisz rur. Unikniesz również brzydkiego zapachu wydobywającego się ze zlewu - a ten bywa mocno uciążliwy. Do tego sprytnego triku wystarczą dwie rzeczy: papier do pieczenia lub ręcznik papierowy i soda oczyszczona - niezastąpiona w każdej kuchni.

Tak zbierzesz olej po smażeniu

Soda oczyszczona to niemalże cudowny środek - jest uniwersalna i praktyczna. Pomaga w sprzątaniu i gotowaniu oraz przynosi efekty tam, gdzie wydawać by się mogło, że nie ma już wyjścia z sytuacji. Rewelacyjnie czyści kuchenkę (nawet z przypaleń) albo dywan (chociażbyś splamił go tak trudną do wywabienia substancją, jak czerwone wino). Sprawdza się też w pieczeniu ciast - jest naprawdę wszechstronna. Dzięki jej właściwościom szybko pozbędziesz się też oleju. W jaki sposób?

gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Instagram/washy_wash_cleantok
gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Instagram/washy_wash_cleantok

Nasyp sodę oczyszczoną na pozostały w patelni tłuszcz. Soda zadziała na niego jak gąbka. Dzięki niej olej po smażeniu przyjmie bardziej stałą formę. Potem zbierz go szpatułką i wylej na papier do pieczenia. Następnie zwiń wszystko kulkę i wyrzuć do śmieci. Szybko, praktycznie i skutecznie. Jeśli chcemy być pewni, że opakowanie będzie szczelne, można zastąpić papier foliowym woreczkiem.

gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Instagram/washy_wash_cleantok
gdzie wylać olej po smażeniu, fot. Instagram/washy_wash_cleantok

Jeśli oleju zostało Ci dużo i nie jest on przypalony, możesz przelać go do butelki lub zamykanego pojemnika. Takiego tłuszczu można użyć jeszcze raz. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest on wielokrotnego użytku i po drugim smażeniu należy się go pozbyć.

Te triki znacznie ułatwią Ci sprzątanie. Są rewelacyjne!