To najlepsza metoda suszenia ziół. Na długo zachowają swój niepowtarzalny aromat
Zioła z Twojego ogrodu są najlepsze, gdy są używane świeże, ale zawsze jest ich więcej niż możesz wykorzystać w jednym sezonie. Jak suszyć zioła by jak najdłużej zachowały swój niepowtarzalny aromat?
09.08.2022 18:17
Zanim zaczniesz - o tym warto wiedzieć
Suszenie na powietrzu najlepiej sprawdza się w przypadku ziół, które nie mają dużej zawartości wilgoci, takich jak laur, koper, dzięgiel, majeranek, oregano, rozmaryn, cząber i tymianek. Aby zachować najlepszy smak tych ziół, musisz pozwolić im wyschnąć naturalnie lub użyć dehydratora do żywności.
Mikrofalówka lub piekarnik nastawione na niską temperaturę, mogą wydawać się wygodną drogą na skróty, ale w rzeczywistości ugotują zioła, zmniejszając zawartość olejków i ich smak, jeśli nie zrobisz tego prawidłowo. Używaj tych urządzeń tylko w ostateczności.
Jeśli chcesz zachować zioła o soczystych liściach lub dużej zawartości wilgoci, takie jak bazylia, szczypiorek, mięta i estragon, możesz spróbować wysuszyć je w dehydratorze, czyli suszarce do owoców, warzyw i grzybów.
Ale aby zachować najlepszy smak, rozważ ich zamrożenie. Jest to łatwe do zrobienia i nawet szybsze niż suszenie. Mrozić możesz z powodzeniem koperek, pietruszkę, a nawet pokrzywę!
Jak suszyć zioła - najlepsze metody
Jest wiele metod suszenia, poniżej przedstawiamy te, które sprawdzają się najlepiej i są najwydajniejsze.
Suszenie na powietrzu
Ta metoda kiedyś była sposobem, w jaki większość aptekarzy i kucharzy suszyła zioła. Możesz albo powiesić pęczek (około 3 cm średnicy) całych ziół do góry nogami. Kiedy już cała wilgoć odejdzie, wtedy pokrusz suszone liście do pojemnika. Upewnij się, że używasz gumki do trzymania świeżych ziół razem, ponieważ kiedy zioła wyschną, łodygi skurczą się, a gumka da Ci pewność, że utrzyma wiązanie mocno.
Innym sposobem suszenia na powietrzu jest odrywanie liści od łodyg i układanie ich do wyschnięcia na stojaku lub tacy, ale nie na słońcu. Upewnij się tylko, że nie ma wiatru, który zdmuchnie liście. Dobrze jest też umieścić naczynie w czystym miejscu, w którym nie ma dużo kurzu.
Jak długo suszyć zioła?
Obie metody suszenia na powietrzu zajmują około tygodnia. Wszystko zależy od naturalnej wilgotności powietrza w miejscu, w którym się znajdujesz. Im bardziej wilgotne powietrze, tym dłużej to potrwa.
Prosty test kruszenia może określić, czy są one gotowe. Jeśli weźmiesz liść do dłoni i zgnieciesz go, czy łatwo się rozpada? Jeśli tak, to znaczy, że zioła są gotowe do przechowywania.
Suszenie ziół w mikrofalówce
Jeśli bardzo chcesz, możesz też suszyć zioła w mikrofalówce. Choć zioła w przypadku tej metody tracą na aromacie i jakości. Z drugiej strony to najszybsza metoda na ich suszenie. Najpierw oddziel liście od łodyg i umyj części, które chcesz zachować.
Gdy zielenina nie jest już mokra, włącz mikrofalówkę na 30 sekund na maksymalną moc z ziołami umieszczonymi pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami. W razie potrzeby kontynuuj podgrzewanie w 30-sekundowych odstępach, ale maksymalnie do 3 minut!
Suszenie ziół w suszarce do żywności
Domowy dehydrator okazuje się świetnym sposobem na suszenie ziół, zwłaszcza jeśli Twoje urządzenie ma wkładki z siatki, które utrzymują liście przed spadaniem. Upewnij się, że liście są czyste i nieuszkodzone, a następnie ułóż je w jednej warstwie na każdej tacy.
Wystarczy, że umieścisz je na jego tackach, a następnie włączysz urządzenie na niską temperaturę - najlepiej około 35°C. Teraz jedyne co Ci pozostaje, to sprawdzać zioła co jakiś czas, tak by nie uległy przesuszeniu.
Susz na najniższym ustawieniu przez około dwie do czterech godzin. Najtrudniejszą częścią jest usunięcie ziół z tacek. Najlepiej robić to nad czystą ściereczką lub przy pomocy miski, aby można było zachować i przechowywać również połamane kawałki.
Susząc zioła w suszarce do grzybów, zawsze staraj się suszyć każdy rodzaj ziół osobno!
Suszenie ziół w piekarniku
Najlepiej zaopatrzyć się w ściereczkę na której będzie się dało ususzyć liście - dzięki temu nie będą one przywierać do blachy. Bardzo dobrze sprawdzają się również maty silikonowe.
Ustaw urządzenie na najniższą temperaturę, najlepiej 40 stopni i i susz zioła przez kilka godzin przy uchylonych drzwiczkach! Co jakiś czas jednak potrząsaj ziołami. Poznasz, że zioła są wysuszone, gdy liście będą łatwo się kruszyć i nie będzie żadnego oporu z ich strony, gdy spróbujesz je rozerwać.
Miej jednak na uwadze, że niektóre zioła mają tak lotne olejki eteryczne, że domowymi sposobami bardzo trudno je prawidłowo ususzyć. Do nich na przykład należy melisa. Po ususzeniu często smakuje po prostu jak siano...
A tutaj dowiesz się, jak uprawiać marchew na balkonie.