To sygnał, że możesz skończyć wypalanie grilla gazowego, jeśli go tak czyścisz. Wiele osób o tym nie wie
Już za niedługo rozpocznie się letni sezon i wszyscy będą siedzieć w swoich ogródkach i na działkach. Oczywiście przy dobrze usmażonym mięsku i innych przysmakach. Pokażemy ci, jak czyścić grill gazowy, abyś mógł dobrze rozpocząć sezon.
21.04.2023 20:52
Czyszczenie grilla gazowego może być prawdziwym utrapieniem i może ci zając bardzo dużo czasu. Ale tylko jeśli nie wiesz, jak się za to prawidłowo zabrać. Przeprowadzimy cię więc przez to krok po kroku, tak abyś mógł się w spokoju zająć przekładaniem kiełbasek, zamiast zastanawiania się, dlaczego coś nie działa tak, jak powinno.
Czy muszę czyścić grill gazowy? Jak często należy to robić?
Czyszczenie grilla jest bardzo ważne, bo dzięki temu funkcjonuje on prawidłowo. Jeśli tę czynność zaniedbasz, to nie tylko będziesz raz po raz palił resztki po jakimś wcześniejszym grillowaniu (zapach nie będzie przyjemny...), ale także twoje mięcho, warzywa i inne potrawy mogą się nie usmażyć tak, jak powinny. Ponadto znacząco skrócisz żywotność swojego grilla. Jak więc widać odpuszczenie czyszczenia po prostu się nie opłaca, bo będzie cię kosztować sporo nerwów i straconego czasu. Niestety czyszczenia trzeba dokonywać po każdym grillowaniu.
Może cię również zainteresować: Trik na doczyszczenie mikrofalówki „bez kiwnięcia palcem”. Plamy po jedzeniu i brzydki zapach znikną
Jak czyścić grill gazowy?
Zanim przystąpisz do zadania, przygotuj sobie odkurzacz, miskę z letnią wodą i ścierkę/ściereczki, którymi wytrzesz grill później do sucha. Czyszczenie warto zacząć od wypalania powierzchni grillowania przy użyciu wysokiej temperatury. Zapal wszystkie palniki grilla, zamknij jego górną pokrywę i rozpal go do 250-350 stopni Celsjusza. Po 15-20 minutach powinien się spod pokrywy przestać wydobywać dym. To jasny sygnał, że możesz skończyć już wypalanie. Wyłącz wszystkie palniki i daj grillowi ostygnąć (zwykle kilka minut powinno wystarczyć). Teraz sięgnij po pojemnik, do którego zwykle spływa tłuszcz, opróżnij go i dokładnie umyj. Następnie przystąp do czyszczenia rusztu. Przyda ci się tutaj porządna szczotka, najlepiej taka z włosiem ze stali szlachetnej. Usuń wszelkie resztki z rusztu, a także z tzw. aromatyzerów, palników oraz dolnej części piekarnika. Wciągnij je do odkurzacza. I to właściwie wszystko, twój grill jest już gotowy do ponownego użycia.
Może cię również zainteresować: Wyrywasz chwasty z trawnika? Użyj 2 składników z kuchni, a znikną same