To zastosowanie ziemniaka jest wciąż niedoceniane. Nasze babcie wiedziały, jak je wykorzystać
28.12.2022 19:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki to jeden z głównym składników polskiej kuchni. Jednak okazuje się, że one idealnie nadają się nie tylko do gotowania. Poznaj zastosowania tego skrobiowego produktu.
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. To warzywo podbiło nasze stoły i istnieje mnóstwo przepisów na to, jak je kreatywnie wykorzystać. Jednak warto wiedzieć, że one są dobre nie tylko do gotowania.
Do czego można wykorzystać ziemniaki/pyry/kartofle?
1. Ziemniaki usuną z dłoni plamy pozostawione przez buraki, truskawki czy kurkumę. Wystarczy pocierać skórę przekrojonym, surowym ziemniakiem.
2. Palacze mogą pocierać połówką surowego ziemniaki zabarwione na żółto palce i paznokcie.
3. Co więcej pyry przyniosą ulgę w przypadku poparzenia skóry przez słońce. Na ciało połóż:
- puree ziemniaczane,
- plasterki surowych ziemniaków lub
- pastę z mąki ziemniaczanej i wody.
Te składniki łagodzą ból, zapobiegają pojawieniu się pęcherzy, a także zmniejszają opuchliznę. Dodatkowo krochmal obecny w ziemniakach chroni skórę przed podrażnieniami.
4. Przepołowionym kartoflem wymyjesz szyby, lusterka, a nawet okulary. Po przetarciu nim powierzchni, po prostu usuń nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego.
5. Także dzieci zrobią użytek z surowych ziemniaków. Są niezastąpione do zrobienia warzywnych pieczątek. Wystarczy wyciąć tylko pożądane kształty, zanurzyć w farbie i robić odciski na kartce.
6. Kiedy przesolisz zupę, to wrzuć do niej kawałek surowego ziemniaka. Po ok. 10 minutach pochłonie nadmiar soli. Dzięki temu uratujesz swoją potrawę.
7. Kartofle pomocą usunąć rdzę z metalowych przedmiotów. Wystarczy połówką warzywa pocierać dany przedmiot. Aby uzyskać efekt ścierny, to na pyrę nasyp najpierw trochę sody oczyszczonej.
8. Woda pozostała z gotowania ziemniaków nadaje się idealnie do podlewania roślin doniczkowych. Wzbogaci je m.in. w fosfor. Uważaj tylko, aby nie zawiera zbyt dużo soli, gdyż wówczas zaszkodzisz swoim kwiatom.
9. Kiedy Twoje sztućce straciły blask i stały się matowe, to włóż je do wody pozostałej z gotowania kartofli. Następnie odczekaj kilkanaście minut, wytrzyj i wypoleruj wszystkie widelce oraz łyżki.