PoradyNasze babcie używały tych młynków nie tylko do mielenia kawy. Miały ukrytą funkcję

Nasze babcie używały tych młynków nie tylko do mielenia kawy. Miały ukrytą funkcję

tradycyjny młynek do kawy fot. genialne.pl
tradycyjny młynek do kawy fot. genialne.pl
Manuel
06.02.2023 08:46, aktualizacja: 06.02.2023 14:47

Tradycyjny młynek do kawy to coś, co pomimo postępu techniki wielu ludzi ma obecnie w domu. Bo kawa, jaka z niego wychodzi po zmieleniu, jest po prostu idealna. Ale nasze babcie takie młynki wykorzystywały nie tylko do przyrządzenia "małej czarnej". Do czego jeszcze się zatem nadają?

Kiedy tradycja wygrywa z nowoczesnością...

Tradycyjny młynek do kawy to coś, co czasami ciężko jest dostać w sklepie. Choć kilka lat temu producenci w końcu połapali się, że ludzie nadal chcą z nich korzystać i jest już z tym o wiele łatwiej. W starych młynkach kawa jest zmielona po prostu idealnie. I jeśli zależy Ci na perfekcyjnym smaku tego napoju, to raczej takiego młynka nie będziesz chciał zastąpić nowoczesnym. I chodzi tu nie tylko o to, jak to małe, niepozorne urządzonko mieli ziarenka, ale także o klimat, jaki buduje wokół picia kawy. Pod tym względem na pewno jest niezastąpiony.

tradycyjny młynek do kawy fot. genialne.pl
tradycyjny młynek do kawy fot. genialne.pl

Tradycyjny, ręczny młynek do kawy...

Wiele osób, zwłaszcza z młodego pokolenia, nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że jeszcze nie tak dawno temu stare młynki do kawy miały w kuchni naszych mam i babć dużo szersze zastosowanie. I nic nie stoi na przeszkodzie, by dalej z nich w ten sposób korzystać. Do czego jeszcze były używane?

tradycyjny młynek do kawy, fot. freepik
tradycyjny młynek do kawy, fot. freepik

Te rzeczy zmielisz za pomocą ręcznego młynka do kawy

Nie wszystko warto mielić w takim młynku ze względu na to, że może stosunkowo łatwo nasiąknąć różnymi zapachami. Za to zawsze możesz do niego wrzucić poniższe produkty:

  • orzechy włoskie - tradycyjny młynek do kawy bez problemu poradzi sobie z nimi, pomimo tego, że nie są zbyt miękkim produktem. Zaletą rozdrabniania ich w takim młynku jest zdecydowanie to, że możesz w bardzo łatwy i precyzyjny sposób skontrolować, jak mocno zostaną zmielone. Żadne elektryczne urządzenie nie pozwoli Ci na to do aż takiego stopnia;
  • ziarna pieprzu - pomimo wyrazistego smaku tej przyprawy możesz spokojnie ją zmielić w takim młynku. Aromat wydobywający się z ziarenek kawy go bez problemu potem przykryje. Zwłaszcza, że obydwa aromaty zaskakująco dobrze się komponują i niewielki posmak pieprzu może dodać ciekawej nuty Twojej kawie;
  • cukier (na cukier puder) - to chyba oczywiste, że tego typu młynek się do tego nadaje, prawda? Jego ostrza bez problemu poradzą sobie z kryształkami cukru.

Jeśli masz lodówkę starszą niż 5 lat, zrób test szczelności. Może mieć wpływ na rachunki!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także