Trik na 100% więcej miejsca na grillu. Wystarczą dwie puszki!
Kiedy zaczyna się sezon na grill, lubimy piec na nim różne mięsa, warzywa, sery, a nawet owoce. Często zdarza się tak, że brakuje miejsca na ruszcie, aby zmieścić na nim wszystkie potrawy. Dlatego podpowiadamy sprawdzony sposób na to, jak zwiększyć miejsce na grillu tak, aby nie rezygnować z ulubionego jedzenia.
30.04.2023 14:30
Na początek warto wyczyścić ruszt, odpowiednio ustawić grill oraz skutecznie i szybko go odpalić. Kiedy wykonamy te kroki prawidłowo, to możemy przystąpić do układania potraw na ruszcie. Nie martw się, kiedy jedzenie wypełni go po brzegi, ponieważ nie będziesz długo czekał na to, aby piec resztę.
Wypróbuj sprawdzony trik, aby zwiększyć miejsce na grillu
Jeśli wiesz o tym, że zazwyczaj brakuje miejsca na twoim grillu, to warto udać się do sklepu i zakupić dodatkowy ruszt lub znaleźć taki w swoim domu. Do tej metody będą także potrzebne metalowe puszki np. po warzywach w zalewie, które zostaw i dokładnie umyj. Teraz odpowiednio rozmieść jedzenie na ruszcie, tak aby po jego bokach pozostało troszkę miejsca.
Następnie ustaw w tych miejscach puszki i połóż na nich dodatkowy ruszt.
W efekcie zyskałeś drugi ruszt i dodatkową przestrzeń do grillowania.
Sposób na skuteczne obracanie kiełbasy na grillu
Niekiedy podczas grillowania największym problemem jest szybkie przewrócenie kiełbasek na drugą stronę. Dlatego przygotuj przed pieczeniem wykałaczki do szaszłyków i trzy kiełbaski, następnie poukładaj je obok siebie na płasko. Teraz wbij dwie wykałaczki w boki kiełbas, a następnie rozsuń je od siebie tak, aby się nie dotykały. Na koniec powinna powstać drabinka, którą za pomocą wykałaczek można swobodnie obracać. Sposób ten, zaoszczędzi też czas, ponieważ od razu za jednym ruchem przewracasz trzy kiełbaski zamiast jednej.
Przygotuj jadalne miseczki na sos
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich znajomych, przygotuj jadalne miski na sos. Na początek umyj paprykę (wybierz dowolny kolor) i odetnij jej górę, gdzie znajduje się ogonek. Teraz musisz wydrążyć dokładnie jej środek, a następnie przelej do niej sos. Możesz też postawić je pośród innych warzyw, jako dekorację.