PoradyLajfhakiTrik na masło zawsze gotowe do smarowania, choć trzymam je w lodówce!

Trik na masło zawsze gotowe do smarowania, choć trzymam je w lodówce!

miękkie masło Fot. Genialne.pl
miękkie masło Fot. Genialne.pl
02.11.2022 11:51

Twarde masło to coś, co rozczarowało już niejednego z nas, kiedy chcieliśmy szybko zjeść śniadanie i pędzić do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Jedynym wyjściem z sytuacji było krojenie go, a to przecież wysokokaloryczne. Kanapka bez tego tłuszczu wydawała nam się wtedy bez sensu, więc wybiegaliśmy z domu „na głodnego” i kupowaliśmy po drodze niezdrowe przekąski czy pełne cukru drożdżówki. A można tak przechowywać masło, żeby zawsze było miękkie. Jak?

Najbardziej popularne jest trzymanie masła w maselniczce. Tam jednak szybko się ono psuje i możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że spożywasz zjełczały produkt – to bardzo niezdrowe. Spróbuj więc albo wykorzystać ukrytą funkcję pojemnika na masło, dzięki której zachowa świeżość na dłużej, albo inny ciekawy trik…

Obraz

Świetny sposób na miękkie masło bez wyciągania go z lodówki!

Kiedy trzymałeś masło w lodówce, to musiało minąć kilka godzin, zanim nadawało się do smarowania? Pewnie nieraz próbowałeś oszukać rzeczywistość i jakoś wykorzystać taki twardy tłuszcz, na czym tylko ucierpiały porwane na kawałki kromki chleba. Może kupowałeś tak zwane „mixy”, które miały być miękkie od razu po wyciągnięciu z lodówki? Jeśli tak, to na pewno wiesz już, że wcale nie są one tak smaczne, a i z tym szybkim mięknięciem nie jest tak kolorowo…

Możesz zjeść ciastko i mieć ciastko!

Kupuj pełnowartościowe prawdziwe masło i smaruj nim pieczywo od razu po wyciągnięciu z chłodziarki!

Po prostu nie trzymaj go na dużych półkach, a już na pewno nie w najgłębszym ich końcu. Im bliżej tylnej ścianki, tym zimniej!

Obraz

Jak przechowywać masło, żeby było miękkie?

Zamiast tego, umieść kostkę masła na najwyższej półeczce umiejscowionej na drzwiach lodówki. To właśnie tam jest najcieplej, ponieważ to ta część chłodziarki jest najbardziej narażona na ciepłe powietrze podczas otwierania drzwi. Dzięki temu masło zachowa świeżość, bo cały czas przechowywane jest w lodówce, ale nie będzie twarde jak kamień, bo ma kontakt z wyższą temperaturą niż zawartość umieszczona głębiej.

To genialne wyjście z sytuacji - podziel się tą metodą ze swoimi bliskimi!

Poznaj więcej trików na to, jak przechowywać jedzenie, by nic się nie zmarnowało!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także