Trik na masło zawsze gotowe do smarowania, choć trzymam je w lodówce!

Twarde masło to coś, co rozczarowało już niejednego z nas, kiedy chcieliśmy szybko zjeść śniadanie i pędzić do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Jedynym wyjściem z sytuacji było krojenie go, a to przecież wysokokaloryczne. Kanapka bez tego tłuszczu wydawała nam się wtedy bez sensu, więc wybiegaliśmy z domu „na głodnego” i kupowaliśmy po drodze niezdrowe przekąski czy pełne cukru drożdżówki. A można tak przechowywać masło, żeby zawsze było miękkie. Jak?

Obrazekmiękkie masło Fot. Genialne.pl
SKOMENTUJ

Najbardziej popularne jest trzymanie masła w maselniczce. Tam jednak szybko się ono psuje i możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że spożywasz zjełczały produkt – to bardzo niezdrowe. Spróbuj więc albo wykorzystać ukrytą funkcję pojemnika na masło, dzięki której zachowa świeżość na dłużej, albo inny ciekawy trik…

Obrazek

Świetny sposób na miękkie masło bez wyciągania go z lodówki!

Kiedy trzymałeś masło w lodówce, to musiało minąć kilka godzin, zanim nadawało się do smarowania? Pewnie nieraz próbowałeś oszukać rzeczywistość i jakoś wykorzystać taki twardy tłuszcz, na czym tylko ucierpiały porwane na kawałki kromki chleba. Może kupowałeś tak zwane „mixy”, które miały być miękkie od razu po wyciągnięciu z lodówki? Jeśli tak, to na pewno wiesz już, że wcale nie są one tak smaczne, a i z tym szybkim mięknięciem nie jest tak kolorowo…

Możesz zjeść ciastko i mieć ciastko!

Kupuj pełnowartościowe prawdziwe masło i smaruj nim pieczywo od razu po wyciągnięciu z chłodziarki!

Po prostu nie trzymaj go na dużych półkach, a już na pewno nie w najgłębszym ich końcu. Im bliżej tylnej ścianki, tym zimniej!

Obrazek

Jak przechowywać masło, żeby było miękkie?

Zamiast tego, umieść kostkę masła na najwyższej półeczce umiejscowionej na drzwiach lodówki. To właśnie tam jest najcieplej, ponieważ to ta część chłodziarki jest najbardziej narażona na ciepłe powietrze podczas otwierania drzwi. Dzięki temu masło zachowa świeżość, bo cały czas przechowywane jest w lodówce, ale nie będzie twarde jak kamień, bo ma kontakt z wyższą temperaturą niż zawartość umieszczona głębiej.

To genialne wyjście z sytuacji - podziel się tą metodą ze swoimi bliskimi!

Poznaj więcej trików na to, jak przechowywać jedzenie, by nic się nie zmarnowało!

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo