PoradyTriki na awaryjne podgrzanie jedzenia bez mikrofalówki w każdym miejscu

Triki na awaryjne podgrzanie jedzenia bez mikrofalówki w każdym miejscu

jak podgrzać jedzenie bez mikrofalówki fot. freepik
jak podgrzać jedzenie bez mikrofalówki fot. freepik
Manuel
02.01.2023 17:03

Jeśli zastanawiasz się, jak można podgrzać jedzenie bez mikrofalówki, to mamy dla Ciebie kilka przydatnych trików. Dzięki nim nawet poza domem, w hotelu czy innym obiekcie zawsze sobie poradzisz.

Jak awaryjnie podgrzać jedzenie bez mikrofalówki?

Skupimy się tutaj na mniej oczywistych sposobach niż piec czy piekarnik. Takich, których na co dzień nie musiałbyś używać, jeśli masz przyzwoicie wyposażoną kuchnię. Lista ta przydaje się zwłaszcza w pokojach hotelowych.

Ekspres do kawy

Ekspres do kawy jest zaskakująco wszechstronny. Nie tylko możesz użyć jego płyty jako grilla, górnego koszyka jako parowaru, ale możesz również użyć samego garnka do gotowania i gotowania na parze. Rzeczy, które można gotować z ekspresem do kawy to: ryż, naleśniki, makaron, kuskus, płatki owsiane, jajka, ramen, warzywa, a nawet ryby. Przyrządzisz za jego pomocą naprawdę wiele rzeczy, jeśli będziesz musiał.

Suszarka do włosów

To nie powinno być żadną niespodzianką. W końcu suszarka wytwarza strumień gorącego powietrza na co najmniej jednym ze swoich trybów. Jeśli daną potrawę zawiniesz równomiernie i szczelnie w folię aluminiową, a następnie potraktujesz odpowiednią ilością rozgrzanego powietrza, to bez problemu odgrzejesz większość potraw. Jedyne, czego w takim przypadku potrzebujesz to cierpliwość i odrobina uwagi - tak by pąd powietrza nie wywrócił Twojego jedzenia i nie narobił Ci tym samym bałaganu w pokoju.

Żelazko do prasowania

W niektórych akademikach jest to podobno jeden z ulubionych przyrządów do gotowania. Bo w przeciwieństwie do kuchenki gazowej czy mikrofalówki użycie żelazka nie wymaga wyjścia z pokoju. A nie wszystkim chce się biegać po budynku, kiedy nagle o północy zaburczy im w brzuchu. Prawdopodobnie "wyprasowany" grillowany ser to przysmak, którego albo Ty, albo ktoś, kogo znasz, próbował w akademikach podczas swojego studenckiego życia. Kluczem do "prasowania" jedzenia jest upewnienie się, że cokolwiek zamierzasz zjeść, jest przykryte folią aluminiową, zanim wejdzie w kontakt z żelazkiem. Zapobiegnie to przyklejaniu się kawałków pożywienia (zwłaszcza sera) do żelazka. Oprócz kanapki z grillowanym serem, żelazka są również świetne do przyrządzania quesadillas, bekonu, jajek i warzyw.

Jak widzisz więc zawsze jest sporo możliwości przyrządzenia czegoś na ciepło. Niezależnie gdzie byś bowiem nie nocował zawsze znajdziesz tam któreś z powyższych urządzeń. W razie potrzeby mogą one łatwo zastąpić mikrofalówkę.

Jak zapakować prezent w za mały papier? Zrób ten trik

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także