Trzymam butelkę tego napoju w kuchni. Uratuje każde przypalone mięso

Jak uratować przypalone mięso i ostatecznie podać obiad? Okazuje się, że jest to możliwe i wcale nie będziesz musiał wyrzucić potrawy do kosza.

Obrazekjak uratować przypalone mięso, fot. Unsplash

W kuchni wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby przypalić zupę, bigos czy sztukę mięsa. Wówczas każdy stoi w obliczu gastronomicznej katastrofy, a z garnków wydobywa się niepokojący swąd. Jednak nie wyrzucaj wówczas całego dania. Można je jeszcze uratować.

Jak ocalić przypalone mięso?

Jeżeli zauważysz, że Twoja pieczeń lub duszona sztuka mięsa zaczyna niepokojąco pachnieć, to nie wpadaj w panikę. Lekka spalenizna to jeszcze nie powód do tego, aby mięso trafiło do kosza. Można spróbować je uratować. W tym celu zalatujące spalenizną mięso, połóż na patelni. Następnie zalej je dowolnym bulionem. Do tego dodaj szklankę piwa, porto bądź czerwonego wina. Ciekawe rezultaty osiągniesz dodając do bulionu ulubionej whisky.

Obrazek
jak uratować przypalone mięso, fot. Freepik

Całość zagotuj, a później wyłącz gaz. Na koniec do płynu dodaj spory kawałek masła i wymieszaj. Dzięki temu uzyskasz gęsty oraz kremowy sos. Pamiętaj, że ta sztuczka zadziała w przypadku, kiedy mięso jest zbyt mocno przypieczone, ale nie całkowicie zwęglone.

Co zrobić, kiedy stek czy kotlet zwęgli się?

Kiedy Twój obiad pokryje węgiel, to niezwłocznie odkrój czarne fragmenty. Następnie spróbuj kawałek nieprzypalone mięsa. Jeżeli nie jest gorzkie, to możesz nadal poddawać go obróbce, ale już z większą uwagę. Natomiast jeśli stało się twarde i niesmaczne, to niestety musisz je wyrzucić.

Natomiast jeśli mięso mocno przywarło do patelni, to nie odrywaj go na siłę i nie skrob później powierzchni patelni. Wlej za to trochę wody, delikatnie ją podgrzej i poczekaj, aż mięso samo odejdzie od patelni.

Obrazek
jak uratować przypalone mięso, fot. Unsplash

Jak zamaskować zapach spalenizny?

Jeżeli potrawę wciąż czuć spaleniznę, to do sosu możesz dodać odrobinę brązowego cukru, miód lub skarmelizowaną cebulkę.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo