PoradyTrzymasz i przechowujesz jedzenie na balkonie? Oto, co Cię czeka

Trzymasz i przechowujesz jedzenie na balkonie? Oto, co Cię czeka

Nie trzymaj jedzenia na balkonie Fot. Genialne / freepik
Nie trzymaj jedzenia na balkonie Fot. Genialne / freepik
Manuel
23.12.2022 08:02, aktualizacja: 23.12.2022 15:03

Najlepiej nigdy nie trzymaj jedzenia na balkonie, a jeśli już nie masz wyboru, to rób to tylko w szczególnych wypadkach. Dobrze jest też takie jedzenie zjeść jak najszybciej. Wbrew temu, co sądzi wiele osób balkon to złe miejsce do trzymania jedzenia, nawet zimą.

Zaoszczędźmy na rachunkach za prąd?

W ostatnim czasie coraz więcej osób w Polsce co najmniej rozważa trzymanie jedzenia na balkonie z zupełnie innego powodu niż kiedyś. Chodzi oczywiście o rosnące w zabójczym tempie ceny energii elektrycznej. Wielu ludzi zdaje sobie sprawę, że zawsze to jakaś oszczędność, jeśli na co dzień nie trzeba używać lodówki. I trudno im się dziwić, jeśli czują, że może im nie starczyć na wszystkie miesięczne opłaty. Jeśli natomiast ni czujesz się zdecydowanie zmuszony przez rachunki tego robić, to nie trzymaj jedzenia na balkonie, bo możesz to przypłacić swoim zdrowiem.

Nigdy nie trzymaj jedzenia na balkonie

Wielu ludziom wydaje się, że balkon to dobra opcja zimą. Zwłaszcza jeśli za oknem stale panują ujemne temperatury - to przecież to jakby włożyć jedzenie do zamrażarki, prawda? Niestety nie zdają sobie oni sprawy z kilku ważnych rzeczy. Po pierwsze, na Twoim balkonie nigdy nie będzie panowała stała temperatura. Jedzenie będzie więc podatne na bardzo poważne jej wahania. Jedzenie - jeśli chcemy je na długo zakonserwować - lubi warunki ,które są stałe i niezmienne. W innych przypadkach łatwo ulega zepsuciu. Możesz nawet więc nie mięć świadomości, kiedy zafundujesz sobie poważne zatrucie pokarmowe. Albo co gorsza dostanie go ktoś z Twoich najbliższych.

nie trzymaj jedzenia na balkonie, fot. freepik
nie trzymaj jedzenia na balkonie, fot. freepik

Po drugie, nawet jeśli na zewnątrz panuje w miarę stała temperatura, to wiele osób nie bierze pod uwagę działania słońca. Bo choć nie jest ono w zimie tak mocne, jak wiosną czy latem, to jednak jego promienie ogrzewają wszelką powierzchnię, którą napotykają. Twoje pochowane w garnkach i różnych pojemnikach jedzenie będzie więc częściowo ulegało kilkukrotnemu nawet zamrażaniu i odmrażaniu. A nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć jak tego typu proces na produkty spożywcze fatalnie działa.

Na co zwrócić uwagę, jeśli już koniecznie chcesz trzymać jedzenie na balkonie?

Tak ,jak zaznaczyliśmy - jest to zazwyczaj fatalny pomysł. Ale jeśli z jakiegoś powodu czujesz, że nie masz wyboru, to przynajmniej zwróć uwagę na kilka rzeczy:

  • Spakuj artykuły spożywcze na balkonie w sposób szczelny i nieprzepuszczający powietrza. W ten sposób chronisz swoje awaryjne zapasy przed zwierzętami, brudem i zarazkami;
  • Chroń swoje jedzenie przed bezpośrednim światłem słonecznym. Stwórz dla nich zacienione miejsce;
  • Artykuły spożywcze przechowuj tylko na zadaszonym balkonie;
  • Zwracaj uwagę na prognozy pogody. Zwłaszcza na silne wahania temperatury;
  • Pamiętaj o tym, że jedzenie trzymane na balkonie będzie miało znacznie krótszy termin przydatności do spożycia. Zjedz je więc jak najszybciej;

Czym podlewać rośliny doniczkowe, żeby pięknie rosły? Są naturalne nawozy, które zrobisz w domu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także