Trzymasz zimą jedzenie na balkonie? To może Cię wiele kosztować
Kiedy w zimowych miesiącach temperatura na zewnątrz spada poniżej 0 stopni Celsjusza, w wielu polskich domach przybywa wolnego miejsca w lodówce. To wcale nie wiąże się z tym, że więcej jemy. W tym czasie dobrym rozwiązaniem wydaje nam się być przechowywanie jedzenia na balkonie. Parapety, balkonowe skrzynie czy tarasy obfitują w garnki z pysznymi potrawami ugotowanymi na kilka dni do przodu lub w miski z sałatkami. Ale czy faktycznie to dobry pomysł, by je tam trzymać?
10.02.2023 15:00
Zanim zdecydujesz się wystawić jedzenie na zewnątrz, sprawdź, czy to na pewno bezpieczne rozwiązanie. Jesteś co do tego całkowicie przekonany, bo przecież chłodna temperatura gwarantuje świeżość przechowywanych w niej potraw? No cóż – dowiedzmy się!
Czy można trzymać jedzenie na balkonie bez obaw, że się zepsuje?
Owszem – w zimie na balkonie jest tak zimno, jak w lodówce. ALE! W chłodziarce panuje stała temperatura (naruszana jedynie sporadycznym otwieraniem drzwi, co jednak szybko jest wyrównywane). Tego samego nie można jednak powiedzieć o warunkach panujących na zewnątrz.
Tam, zaledwie w ciągu 24 godzin, różnica w temperaturze może osiągać wartość nawet od kilku do kilkunastu stopni! Nie mówiąc już o tym, że pod koniec sezonu coraz częściej zza chmur wyłania się słonko, którego działanie sprawia, że nasze jedzenie wcale nie czuje się już na balkonie tak, jak w lodówce – jest mu zdecydowanie za ciepło.
Te różnice temperaturowe wpływają na to, że jedzenie wystawione na balkon psuje się zdecydowanie szybciej!
Dlaczego przechowywanie jedzenia na balkonie nie jest dobrym patentem?
Ponieważ narażasz je nie tylko na skoki temperatury, ale również na zanieczyszczenia. Wystawione na zewnątrz smakołyki nadal intensywnie pachną, co może przyciągać ptactwo i okoliczne zwierzęta (szczególnie prawdopodobne w przypadku tarasu). Czasem nawet najlepsze zabezpieczenia nie uchronią przysmaków od tego, że niechciani goście poczęstują się nimi.
Jeśli przygotowywałeś w domu małe przyjęcie i nie masz miejsca, aby pozostałości schować w lodówce...
Zadbaj o to, aby przetrzymać jedzenie na balkonie w odpowiedni sposób:
- zapakuj je do szczelnie zamykanych pojemników;
- jeśli chcesz przechować potrawę w garnku - owiń go folią spożywczą;
- sprawdź wcześniej, czy prognoza pogody nie przewiduje silnych skoków temperatury (mróz w nocy, cieplej w dzień).