Twoje tuje mają gorsze dni? Poratuj je tym eliksirem przed zimą

Sadząc tuje, miałeś w głowie wizje pięknej ozdoby Twojego ogrodu. Tymczasem zamiast zdobić, trochę straszą? Są pożółkłe, brązowe i suche, a ich gałęzie świecą pustkami? To oznaka, że nie jest im u Ciebie za dobrze. Musisz o nie zadbać z większą troską. Poświęć im trochę czasu i odżyw. Jak zrobić nawóz pod tuje? To proste – postępuj wedle poniższych wskazówek.

ObrazekNawóz z drożdży Fot. Freepik / Genialne

Jest wiele przepisów na naturalny nawóz pod tuje – możesz go zrobić na przykład ze skórek banana lub fusów z kawy. Dziś jednak przedstawiamy inny (równie skuteczny) – nawóz z drożdży, który musisz wypróbować na swoich krzewach. Na pewno odwdzięczą Ci się zdrowym i pięknym wyglądem.

Na początek kilka rad:

  1. Pamiętaj, aby stosować tujom nawóz przeznaczony do danej pory roku. Jeśli jest jesień, to potrzebują one innego wsparcia (innych składników odżywczych) niż wiosną.
  2. Najlepsze odżywki to te naturalne, a tym lepiej, jeśli przygotujesz je samodzielnie. Tylko wtedy będziesz mieć stuprocentową pewność i zaufanie do tego, co podajesz swoim roślinom, bo masz kontrolę nad każdym etapem produkcji takiego nawozu.
  3. Więdnięcie i obsychanie tui nie musi wiązać się tylko z niedoborem witamin – być może zbyt rzadko je podlewasz lub opanowała je grzybica. Skontroluj to.
Obrazek

Nawóz z drożdży pod tuje uznawany jest za prawdziwy eliksir!

Drożdże oprócz witamin z grupy B zawierają między innymi fosfor i potas, które są wskazane w nawożeniu tui na jesień.  Pierwiastki te uodparniają roślinę na niskie temperatury i zapobiegają brązowieniu liści. Ten nawóz jest megaskuteczny i można go przygotować na dwa sposoby:

  • fermentowany

Wsyp do wiadra rozdrobnione drożdże (100 g), zasyp je szklanką cukru i odstaw w zacienione suche miejsce na minimum godzinę. Następnie wlej tam 10 litrów wody (ciepłej) i wymieszaj dokładnie. Znów odstaw, ale tym razem na około tydzień. Po tym czasie powinno być już widać, że nawóz zaczął fermentować, a to znak, że można go stosować.

Podlewaj tuje tą odżywką, ale najpierw rozcieńcz ją w proporcji 250 ml na 10 l wody.

  • niefermentowany

Przygotujesz go w mgnieniu oka i nie będziesz musiał czekać kilka dni na jego użycie. W 10 l ciepłej wody rozpuść 100 g drożdży. Odczekaj godzinę i stosuj co 2 tygodnie przez cały sezon. Nie rozcieńczaj!

Jak zrobić naturalny nawóz ze skórek banana? Jest tani, naturalny i świetnie odżywia!

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo