Wbij widelec w pomidor. Niewiele osób stosuje ten trik
24.08.2023 14:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ma bardziej aromatycznych i popularnych warzyw, które smakują w każdej formie. Można jeść je na wiele sposobów, a nawet przygotowywać przetwory lub świeże sałatki. Dlatego, jeśli jesteś ich fanem, to wbij widelec w pomidor, a wejdzie ci to w krew.
Wyhodowane i pachnące prosto z własnej działki kuszą, aby jeść je prosto z krzaka. Jednak zawsze należy je umyć, a dopiero potem ucztować. Zazwyczaj każdy sięga po deskę oraz nóż do pokrojenia warzywa, które ślizga się po całym stole. W efekcie pokrojone są nasze palce, a nie pomidor.
Jakie właściwości ma pomidor?
Pomidory zawierają multum witamin m.in. C, E, z grupy B, K oraz PP. Na dodatek są źródłem beta-karotenu oraz zwalczają wolne rodniki. Głównym minerałem tych warzyw jest potas, a kolejno wapń, magnez oraz żelazo. Do głównych właściwości pomidorów zalicza się to, że:
- zapobiegają miażdżycy;
- mają działanie antynowotworowe;
- działają moczopędnie;
- wzmacniają odporność;
- poprawiają trawienie;
- wspomagają pracę układu nerwowego;
- chronią przed promieniami słonecznymi;
- niwelują zmarszczki i zmiany skórne;
- przyśpieszają spalanie tłuszczu.
Wbij widelec w pomidor
Zazwyczaj, jeśli decydujemy się na zjedzenie pomidora, to kroimy go w plasterki. W ten sposób najwygodniej jest położyć warzywo na kanapkę, jako dodatek od pieczywa. Jednak nie zawsze uda się pokroić je równo, przez co wyglądają jak prosto spod topora. Kiedy za każdym razem masz problem ze sztuką krojenia pomidorów, to sięgnij po widelec obiadowy. Okazuje się, że te sztućce sprawdzają się nie tylko do jedzenia posiłków, ale też jako przydatny do pichcenia gadżet. Dlatego dokładnie umyj pomidora i weź widelec, a następnie wbij w skórkę. Teraz za pomocą noża krój warzywo tak, aby znajdował się on pomiędzy zębami widelca. W ten sposób plasterki zawsze wyjdą pokrojone idealnie, czyli nie za cienko lub zbyt grubo. Trik ten sprawdzi się, kiedy na posiłek zaprosiliśmy gości, a chcemy podać pomidory. Pokrojone w ten sposób wywrą ogromne wrażenie, a każdy zapyta o ten trik.