Pączki bez masła i jajek?! Domowy przepis na wegańskie słodkości na Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek to dla wielu osób ulubione święto w całym roku. Bo kto nie lubi tłustych faworków czy pączków z nadzieniem? Okazuje się jednak, że nie każdy cieszy się z Tłustego Czwartku - bo gdy jedni opychają się smakołykami, inni muszą obejść się smakiem.
10.02.2021 | aktual.: 10.02.2021 14:11
Jednak istnieje rozwiązanie, które zadowoli każdego! Wegańskie pączki, które pokocha zarówno weganin jak i każdy łasuch!
Nie wyobrażasz sobie pączka bez jajek, masła lub mleka od krowy? A jednak, ten przepis nie zawiera tych składników, a mimo to sprawia, że pączki smakują wyśmienicie! Koniecznie sprawdź ten przepis!
Potrzebne składniki:
- 100 g świeżych drożdży,
- 750 g mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- olej,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- cukier puder,
- wybrane nadzienie.
Sposób przygotowania:
1. Na początku pokrusz drożdże i dodaj cukier. Całość odstaw na około 10 minut. Następnie przełóż całość do dużej miski i zalej lekko podgrzanym mlekiem sojowym. Pozostaw na kolejne 10 minut.
2. Teraz, dokładnie mieszając, dodaj 2 szklanki mąki. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Poczekaj aż ciasto urośnie (przeważnie dobrze jest poczekać od 45 minut do godziny).
3. W tym samym czasie zalej siemię lniane gorącą wodą. Delikatnie je zblenduj tak aby woda miała lekko kleistą konsystencję.
4. Gdy ciasto już urośnie dodaj cukier waniliowy, sól, sok z cytryny oraz kleistą warstwę ze zmielonego siemienia lnianego.
5. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i powoli dodawaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulki. Do środka włóż wybrane nadzienie.
6. Zostaw pączki na godzinę, a następnie usmaż je na patelni. Do smażenia możesz użyć oleju kokosowego. Na koniec odłóż pączki na ręcznik papierowy i poczekaj aż odciekną z tłuszczu. Udekoruj cukrem pudrem.