Włóż deskę do krojenia do lodówki. Zrobisz dokładnie to samo, kiedy poznasz powód!
Jeśli Twoja drewniana deska do krojenia źle wygląda i widać na niej różne plamy i przebarwienia, to czerwony alarm! Wsiąknięte soki i zaschnięte resztki jedzenia, których nie dało się zmyć płynem do naczyń, to środowisko grzybów i bakterii!
Za każdym razem, kiedy używasz takiej deski, przenosisz te drobnoustroje na przygotowywane jedzenie! To nie tylko obrzydliwe, ale również niebezpieczne dla zdrowia. Jak uchronić deskę do krojenia przed ich inwazją? Należy o nią dbać w szczególny, ale bardzo prosty sposób…
Jak utrzymać w czystości deskę do krojenia?
Bardzo skutecznym patentem jest… zamrażanie!
Kiedy już dokładnie ją umyjesz (ciepłą wodą, płynem do mycia naczyń i gąbką lub druciakiem) i wytrzesz do sucha, zadbaj o to, aby ciągle była w chłodzie. Wilgoć, której dostarczasz drewnu podczas mycia stwarza bakteriom świetne warunki do rozwoju – dzięki niskiej temperaturze zatrzymasz ten proces.
Jeśli będziesz przechowywać deskę do krojenia w lodówce lub zamrażarce, to zakonserwujesz ją oraz zahamujesz rozkwit mikroorganizmów na jej powierzchni oraz wewnątrz.
Przed włożeniem jej do chłodziarki, możesz natrzeć ją sokiem z cytryny, który sam w sobie ma właściwości czyszczące i eliminujące nieprzyjemne zapachy.
Nie wiesz, jak czyścić deskę do krojenia, by zrobić to skutecznie, ale jednocześnie jej nie uszkodzić?
Wykorzystaj niesamowicie efektywny, a zarazem bezpieczny domowy sposób z wykorzystaniem soli kuchennej i połówki cytryny!
Rozsyp 2 łyżeczki soli na powierzchni deski i szoruj ją za pomocą połówki cytrusa. Naciskaj cytrynę delikatnie, aby powoli, a sukcesywnie wydobywał się z niej sok.
Ten patent - choć banalnie prosty - ma trojakie działanie: czyści, dezynfekuje oraz wybiela! Nie czekaj, przetestuj go, a efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.