PoradyWłóż jedną rzecz do suszonych grzybów, a mole ich nie ruszą. Zabezpieczenie na cały rok

Włóż jedną rzecz do suszonych grzybów, a mole ich nie ruszą. Zabezpieczenie na cały rok

Grzyby to jeden z największych przysmaków na polskich stołach. Ale sezon na te świeże z lasu już się skończył. Smakoszom pozostają więc jedynie suszone grzyby. Pokażemy Ci, jak zabezpieczyć je przed molami spożywczymi.

Suszone grzyby Fot. Genialne.pl
Suszone grzyby Fot. Genialne.pl
Manuel

05.11.2022 19:12

Te paskudne mole...

Mole spożywcze (zwane także ćmami spożywczymi) wyglądają jak szarawe ćmy. Chętnie atakują zwłaszcza, mąkę, ryż, makaron, zboża, czekoladę i właściwie wszelkie produkty organiczne, w tym orzechy, nasiona i grzyby. Ćma spożywcza nie jest niebezpieczna, ale rozmnaża się bardzo szybko, co czyni ją prawdziwym utrapieniem. Pojedyncza samica może złożyć do 200 jaj, które wykluwają się w ciągu zaledwie 3 do 4 dni. Po miesiącu larwy stają się w pełni dojrzałymi osobnikami, a cykl reprodukcyjny trwa w nieskończoność, dopóki dostępne jest pożywienie. Najgorsze jest to, że praktycznie wystarczy pojedynczy kokon lub larwa przyklejona do produktu, aby rozpoczęła się prawdziwa inwazja.

suszone grzyby, fot. freepik
suszone grzyby, fot. freepik

Obecność moli spożywczych można zauważyć po pojawieniu się ich w opakowaniu lub obecności na zewnątrz małych, białych larw. Możliwe jest również zaobserwowanie kokonów wokół wieczek słoików lub puszek. Są one półprzezroczyste, białe i mają lepką konsystencję. Mole spożywcze są owadami pełzającymi i nocnymi. W ciągu dnia ćmy zachowują się stosunkowo cicho i dyskretnie, a ich skrzydła są złożone na sobie. Ich wykrycie może więc zająć trochę czasu. Co zrobić, aby nie chciały się dobrać do naszych suszonych grzybków?

Suszone grzyby Fot. Genialne
Suszone grzyby Fot. Genialne

Tak zabezpieczysz swoje suszone grzyby przed molami

Suszone grzyby Fot. Genialne
Suszone grzyby Fot. Genialne

Rozwiązanie jest bardzo proste - wystarczy, że do słoika z suszonymi grzybami włożysz 2 lub 3 liście laurowe. Mole spożywcze wprost nie znoszą zapachu tego aromatycznego ziela. Kojarzy im się on z zagrożeniem i wzbudza u tych szkodników prawdziwy popłoch. Może to być zaskakujące, biorąc pod uwagę, że liść laurowy raczej nie jest w stanie wyrządzić tym ćmom żadnej realnej krzywdy. Mimo to unikają miejsc, gdzie wyczuwają jego zapach, jak tylko się da.

Suszone grzyby Fot. Genialne
Suszone grzyby Fot. Genialne

Ważne jest jednak, aby liści laurowych nie trzymać w słoiku z suszonymi grzybami zbyt długo. Mogą one bowiem nasiąknąć ich aromatem, przez co mogą stracić swój charakterystyczny smak. Dobrze jest liście laurowe trzymać wśród suszonych grzybków przez maksimum tydzień. Po tym czasie wyjmij je ze słoika i umieć w jakimkolwiek pojemniku w szafce, gdzie trzymasz grzyby i inne smakołyki. To również powstrzyma mole.

Czym podlewać rośliny doniczkowe, żeby pięknie rosły? Są naturalne nawozy, które zrobisz w domu