Włóż na dno szuflady, a warzywa przechowywane w lodówce dłużej zachowują świeżość
Sól w lodówce ma swoje zastosowanie. To może okazać się dziwne, ale jej właściwości są nieocenione. Koniecznie przekonaj się sam.
12.12.2022 23:10
Przechowując warzywa w lodówce chcemy, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość oraz chrupkość. Czasami zdarza się, że kupimy ich trochę za dużo i istnieje duże ryzyko, że nie zdążymy zjeść kolejnego kalafiora czy ogórka. W efekcie tego istnieje ryzyko, że nadprogramowy pomidor czy rzodkiewka szybko się zepsuje i ostatecznie wyląduje w koszu. Jak uratować warzywa i sprawić, aby poleżały w lodówce trochę dłużej?
Sposób na przedłużenie świeżości warzyw
Rozwiązaniem wszelkich trosk żywieniowych jest sól. Wsyp jej kilka łyżeczek do małej miseczki. Następnie naczynie włóż do lodówki. Najlepiej umieścić je w pobliżu warzyw. Miseczkę możesz włożyć np. do szuflady, w której przechowujesz cukinię czy sałatę. Sól pochłania wilgoć z powietrza i dzięki temu warzywa, którym nadmiar wilgoci szkodzi, rzadziej się psują i na dłużej zachowują swoją chrupkość. I co więcej sól usuwa nieprzyjemny zapach, więc otwierając lodówkę już nigdy nie uderzy w Ciebie ściana nieprzyjemnego zapachu.
Jakich warzyw nie można mrozić?
Oczywiście dobrym sposobem konserwacji jest również mrożenie. Jednak nie wszystkie warzywa nadają się do tego, aby magazynować je w zamrażalniku.
Do mrożenia nie nadają się warzywa zawierające duże ilości wody (ziemniaki, ogórki, sałata, rzodkiewka). Podobnie jest z owocami. Nie zamrażaj arbuzów, kiwi, cytrusów, gdyż zupełnie stracą swój smak oraz odpowiednią konsystencję. Dodatkowo nie zamrażaj również świeżo wyciskanych soków (mogą się rozwarstwić). I oczywiście pamiętaj, aby nie zamrażać ponownie tych samych produktów. One stracą swój smak i konsystencję, a Ty możesz nabawić się zatrucia pokarmowego.
Czy jajka można mrozić?
Okazuje się, że w kryzysowych sytuacjach możesz zamrozić surowe jajka. Jednak najpierw oddziel żółtka od białek. Musisz wiedzieć, że z mrożeniem białek nie ma najmniejszego problemu. Niska temperatura zupełnie im nie szkodzi. Natomiast przed mrożeniem żółtek, dodaj do nich trochę soli lub cukru. Dzięki temu, po rozmrożeniu, nie będą miały kleistej konsystencji.