Włożyła blachę orzechami włoskimi i wsadziła do piekarnika. Oszczędziła sobie sporo czasu i nerwów
Orzechy włoskie to bogate w składniki odżywcze i przepyszne dary jesieni. Zbierane są w czasie, kiedy na zewnątrz jest już chłodno i wilgotno. Z tego powodu należy je dokładnie wysuszyć, zanim zaczniemy je przechowywać – w przeciwnym razie po prostu spleśnieją. Nie można do tego dopuścić, to byłaby wielka strata!
01.12.2022 15:05
Orzechy to też jeden z tych produktów, które kojarzą nam się ze świętami. Używamy ich do świątecznych wypieków, lubimy jeść je same lub z suszonymi owocami. Można też wykorzystać ich łupinki do stworzenia różnorodnych ozdób bożonarodzeniowych - od zawieszek na choinkę, po stroiki na stół lub regał. Ale żeby móc to zrealizować, należy wpierw wiedzieć, jak należy suszyć orzechy włoskie.
Można to zrobić w domu w bardzo wygodny i szybki sposób. Niektórzy suszą je na kaloryferach, jednak jest to dość kłopotliwe. W takich warunkach trudno jest zapewnić im optymalną temperaturę suszenia, a poza tym to nie wygląda zbyt ładnie. Nie mówiąc już o tym, że często spadają z grzejników i turlają się w trudnodostępne miejsca. Zrób to szybciej, prościej i bez ryzyka rozsypywania!
Jak wysuszyć orzechy włoskie w domu?
Wykorzystasz do tego specjalne urządzenie, które masz w swojej kuchni – piekarnik!
- Nastaw temperaturę w piekarniku na 50-60 stopni i włącz termoobieg.
- Orzechy oczyść z zielonych łupinek, przepłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na nich orzechy tak, aby nie przykrywały się nawzajem (jedna warstwa).
- Włóż je do piekarnika, ale pozostaw uchylone drzwiczki.
- Susz orzechy do czasu, aż zobaczysz, że są już gotowe (zwykle zajmuje to od 15 do 25 minut).
- Wtedy wyłącz piekarnik i odczekaj, aby ostygły.
Jak przechowywać orzechy?
Nawet jeśli orzechy włoskie są już suche, to i tak należy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania, aby zachowały wszystkie swoje walory odżywcze. Doskonałym miejscem dla nich będzie pomieszczenie suche i przewiewne. Wsyp je do lnianych lub bawełnianych worków – absolutnie nie wolno zamykać ich w szczelnych pojemnikach! To grozi zawilgoceniem.
Kiedy już wysuszysz orzechy włoskie, to jak je rozłupiesz? Jeśli nie masz dziadka do orzechów, nie kupuj go! Wykorzystaj ten sprawdzony trik, który pewna rodzina stosuje już od lat.