Woda ani mleko nie wykipi, jeśli zrobisz jeden prosty trik z garnkiem
Co zrobić aby potrawa nie wykipiała? Okazuje się, że jest na to bardzo prosty patent, który nie wymaga stosowania skomplikowanych zabiegów.
Nikt chyba nie lubi, kiedy kipiąca woda, mleko lub zupa zalewa całą kuchenkę. Wówczas już nie sposób uciec od obowiązkowego sprzątania, za którym większość osób oczywiście nie przepada. Dlatego trzeba wdrożyć w życie prosty trik, aby uchroni Cię przed katastrofą kulinarną. ;)
Patent na kipiącą wodę
Jeszcze przed postawieniem garnka na ogniu, jego ranty posmaruj dowolnym tłuszczem (olej, oliwa z oliwek, masło). Jeżeli masz wystarczająco wysoki garnek, to możesz również to samo zrobić z wnętrzem naczynia (nasmaruj pas o wysokości ok. 2-3 cm). Tłuszcz będzie działał jak zapora. Kiedy kipiąca woda natrafi na nią, to nie będzie w stanie posunąć się dalej i zwyczajnie nie wydostanie się z garnka.
Łyżka powstrzyma kipienie
Oczywiście innym patentem na kipiącą zupę czy mleko jest drewniana łyżka. Wystarczy położyć ją w poprzek garnka (na jego krawędziach). Jednak na metoda nie zawsze okazuje się skuteczna. Jeżeli zbyt mocno podkręcisz gaz, to łyżka nie powstrzyma potrawy przed wykipieniem.
Przydatne kulinarne triki
- „Wczorajsza” pizza może szybko odzyskać świeżość. Wystarczy, że umieścisz ją w mikrofalówce wraz ze szklanką wody. Parujący płyn sprawi, że na przekąsce wytworzy się chrupiąca skórka.
- Guacamole nie zmieni koloru w lodówce, jeśli wciśniesz w masę pestkę po awokado i przykryjesz folią spożywczą.
- Mleka nie przechowuj na drzwiczkach lodówki. Ciągłe ich otwieranie sprawia, że jest ono narażone na różnice temperatur i szybciej się popsuje.
- Miękkie pomidory bardzo trudno pokroić na zgrabne plasterki. Dlatego na 20 minut przed przygotowaniem np. sałatki umieść je w lodowatej wodzie.
- Chcesz uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli? Mocz ją w wodzie z dodatkiem kminku.
- Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, wrzuć do garnka liść laurowy bądź kawałek suchej skórki od chleba.