Wrzuć do wody, którą podlewasz grudnik. Szybko odzyska kwiaty
Grudnik to wspaniała roślina ozdobna, która jednak czasami nie chce rosnąć i traci kwiaty. W takiej sytuacji, zamiast panikować możesz przygotować dla niego nawóz, który go odżywi i sprawi, że ponownie bujnie obrodzi.
09.01.2023 14:58
Pamiątka po świętach Bożego Narodzenia...
Grudnik bardzo często jest kupowany w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale w przeciwieństwie do choinki po tym okresie nie jest nigdzie chowany na cały rok. Jego kwiaty są piękne i soczyście kolorowe. Nic dziwnego, że uwielbia je tak wiele osób. Nazywany jest także szlumbergerą. A gdzieniegdzie w Polsce kaktusem Bożego Narodzenia, ze względu na specyficzne łodygi, które przypominają miniaturowe kaktusiki. Pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych Brazylii, ale bardzo dobrze się przyjął na Starym Kontynencie (i nie tylko tu).
Tak przygotujesz naturalny nawóz do grudnika
Idealny do tego typu roślin w trudnym dla nich okresie jest nawóz bazujący na bananach. Wszystko, co musisz zrobić, to zachować swoje skórki od bananów, posiekać je na mniejsze kawałki, wrzucić do kubka lub miski z wodą i wymieszać. Pozwól im się moczyć przez godzinę (lub dłużej, jeśli to możliwe), a następnie wlej wodę do swoich roślinek. Choć możesz go zastosować nie tylko do nich.
To bardzo uniwersalna mieszanka, która wspomaga bujny wzrost wielu roślin ozdobnych (i nie tylko). Ten nawóz pomaga zarówno roślinom wewnętrznym, jak i zewnętrznym rosnąć, a bonus jest taki, że jest to tani i wolny od wszelkich chemikaliów nawóz, w przeciwieństwie do tych kupionych w specjalistycznym sklepie. Zarówno więc Ty, Twoja kieszeń, jak i Twoje roślinki wyjdziecie na tym bardzo korzystnie.
Dlaczego to tak dobrze przeciwdziała brązowieniu?
Skórki bananów zawierają wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, magnez i wapń - wszystkie te składniki są potrzebne do dobrego wzrostu roślin. Moczenie skórek bananów pozwala na przenikanie składników odżywczych do wody, a gdy ta trafi do gleby, korzenie chwytają wszystkie te słodkie, wartościowe minerały. Możesz namoczyć skórkę w całości, ale pokrojenie jej odsłania więcej powierzchni, pozwalając na uwolnienie większej ilości składników odżywczych do wody.