PoradyWrzuć ją do Thermomix'a sprawi, że będzie idealnie czysty. Mało kto o tym wie

Wrzuć ją do Thermomix'a sprawi, że będzie idealnie czysty. Mało kto o tym wie

Jak myć thermomix? fot. genialne.pl
Jak myć thermomix? fot. genialne.pl
27.02.2023 14:58

Dowiedz się, jak myć Thermomix, aby jeszcze sprawniej wyczyścić to urządzenie i mieć więcej czasu dla siebie. Ten patent zdecydowanie ułatwi Ci życie.

Thermomix jest ulubieńcem wielu osób, które prowadzą dom. On pozwala na szybkie i sprawne przyrządzenie posiłku. Dodatkowo pomoże też szybko upiec ciasto czy przygotować inny deser. Jest niezastąpiony wtedy, kiedy mamy dzieci. Oczywiście samą misę i inne części myjemy po każdym użyciu sprzętu. Jednak co dwa tygodnie warto przeprowadzić gruntowane czyszczenie Thermomixa. Dzięki temu będzie przez długi czas działał bezawaryjnie.

jak myć Thermomix, fot. Unsplash
jak myć Thermomix, fot. Unsplash

Jak wyczyścić Thermomix?

Najpierw do misy urządzenie wlej litr wody. Później dodaj do niej trochę płynu do mycia naczyń oraz wrzuć tabletkę do zmywarki. Ustaw następujące parametry urządzenia: 120 stopni/1 obrót/20 minut. Kiedy Thermomix zakończy pracę będzie czysty i odświeżony. Oczywiście urządzenie trzeba też czyścić z zewnątrz. Możesz spokojnie zdjąć pokrętła i usunąć brud zalegający pod nimi. Dodatkowo we wszelkie zakamarki dotrzesz za pomocą wykałaczki czy patyczka kosmetycznego.

Jak myć thermomix? fot. genialne.pl
Jak myć thermomix? fot. genialne.pl

Poznaj triki kulinarne

  • Jak zapobiec tworzeniu się kryształków lodu na powierzchni lodów? Po zjedzeniu części opakowania lodów, sięgnij po folię spożywczą. Oderwij jej kawałek i przykryj nią lody. Upewnij się, że ściśle przylega do słodkiego przysmaku. Na koniec zamknij opakowanie pokrywką i włóż do zamrażarki. Kiedy ponownie po nie sięgniesz, zobaczysz, że dzięki folii, nie wytworzyły się kryształki lodu.
jak myć Thermomix, fot. Unsplash
jak myć Thermomix, fot. Unsplash
  • Tarkę jarzynową naostrzysz za pomocą drobnoziarnistego papieru ściernego.
  • Jajka można piec w piekarniku. Jajka w temperaturze pokojowej umieść w formie do babeczek. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 30 minutach uzyskasz idealne jajka na twardo.
  • Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze swojego jedzenia, owiń kostkę lodu w ręcznik papierowy i zamocz w potrawie. Tłuszcz przylgnie do papieru.
  • Jak zmiękczyć masło? Szklankę umieść w gorącej wodzie i zakryj nią kostkę masła. Po chwili tłuszcz stanie się miękki.
  • Kawa straciła aromat? Wrzuć do puszki lub słoika kostkę gorzkiej czekolady i nie otwieraj opakowania przez dwa dni.
  • Odłożona na później resztka cebuli nie straci aromatu, jeżeli posmarujesz ją odrobinką masła.

Triki dzięki którym najlepiej wykorzystasz możliwości Twojej zmywarki

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także