PoradyWrzuć je do zlewu pełnego naczyń, a od razu odczujesz tego efekty

Wrzuć je do zlewu pełnego naczyń, a od razu odczujesz tego efekty

jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Freepik
jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Freepik

18.01.2023 15:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, jak usunąć tłuszcz z naczyń? Za pomocą jednego, ogólnodostępnego składnika zrobisz to bardzo skutecznie. Sam będziesz zdziwiony. ;)

W kwestii zmywania naczyń ludzie dzielą się na dwie grupy (chodzi tutaj o osoby, które nie posiadają zmywarek). Niektórzy zaraz po jedzeniu biegną do zlewu i szybko usuwają z talerzy i sztućców resztki żywności czy tłuszcz. Natomiast druga grupa składa się z ludzi zdecydowanie bardziej leniwych, którym nie w smak moczenie rąk w wodzie i zmagania z brudnymi naczyniami. W związku z tym oni odkładają wszystkie garnki i miseczki do zlewu. Z każdym posiłkiem stos w zlewie niebezpiecznie rośnie, a resztki jedzenia coraz bardzie przywierają do powierzchni naczyń. Jak poradzić sobie z tymi zanieczyszczeniami?

jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Freepik
jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Freepik

Jak pozbyć się tłuszczu z naczyń?

Z pomocą podczas zmywania dużej ilości naczyń przychodzi dobra i znana czarna herbata. Ona pomoże uporać Ci się z zaschniętym jedzeniem oraz brudem. Najpierw do zlewu, wypełnionego naczyniami, nalej gorącą wodę. Następnie włóż do niej kilka torebek z herbatą. Nie muszą być świeże, wystarczą te już wcześniej parzone. Następnie uzbrój się w cierpliwość i odczekaj 8 godzin. Po tym czasie resztki jedzenia zmiękną, a tłuszcz bardzo łatwo odejdzie od powierzchni naczyń. Od tego momentu zapewne zaczniesz zbierać wszystkie używane torebki herbaty. ;)

jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Unsplash
jak usunąć tłuszcz z naczyń, fot. Unsplash

Jak szybko ostudzić gorącą herbatę?

Czarną herbatę zaleca się parzyć w temperaturze 95-96°C (czyli właściwie we wrzątku). Niestety później pojawia się znaczący problem. Tak gorąca herbata nie nadaje się od razu do picia i trzeba poczekać, aż trochę przestygnie. Jednak są sytuacje, w których nie mamy czasu na dłużące się czekanie. Wówczas trzeba herbatę dość szybko wystudzić. Jak to zrobić?

  • Weź dużą miską lub garnek i wstaw do niego kubek z herbatą.
  • Następnie do naczynia nalej wodę w taki sposób, aby sięgała do poziomu herbaty w kubku.
  • Mocne zamieszaj herbatę łyżeczką i odczekaj ok. 5 minut.
  • Po tym czasie temperatura herbaty znacznie się obniży. A wszystko bez intensywnego dmuchania.

Wcisnęłam słomkę w odpływ. Rozwiązałam w ten sposób irytujący problem

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także