Wstaw i włącz piekarnik. Najbardziej zaschnięty brud odpadnie sam
Mycie piekarnika nie jest niczym przyjemnym. Najczęściej oznacza niemałą harówkę związaną z mozolnym szorowaniem. To jednak wcale nie musi tak wyglądać — wystarczy podejść do tego obowiązku z patentem w zanadrzu. Pokażemy ci, jak czyścić piekarnik w taki sposób, aby nie musieć w to wkładać prawie żadnego wysiłku.
25.03.2023 15:51
Masz dość wdychania silnych detergentów? Zniechęcasz się na samo wspomnienie szorowania wnętrza piekarnika na kolanach? Pożegnaj te niemiłe wizje. Ten patent niemalże zrobi całą pracę za ciebie.
Jak czyścić piekarnik? Używamy żelowej kostki do zmywarki
Jednym z najlepszych sposobów na prawie bez wysiłkowe wyczyszczenie piekarnika jest wykorzystanie silnego detergentu w połączeniu z działaniem pary wodnej. Przy wyborze tego pierwszego musisz jednak uważać. W końcu chodzi o urządzenie, w którym przygotowywane jest jedzenie. Lepiej nie faszerować go zbyt mocnymi chemicznymi oparami. Dlatego jednym z najlepszych i najbezpieczniejszych wyborów jest tutaj żelowa kostka do zmywarki. To bardzo skuteczny detergent, który jest jednak zarazem w 100% bezpieczny dla zdrowia człowieka. Nie mogłoby być inaczej, skoro myje się w nim na co dzień naczynia.
- Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury ok. 100 stopni Celsjusza.
- Następnie umieść żelową kostkę do zmywarki na blaszce do pieczenia albo w żaroodpornym naczyniu.
- Zalej ją bardzo gorącą wodą lub wrzątkiem i umieść w piekarniku.
- Niech się tam "gotuje" przez ok. dwie godziny. Przez ten czas żelowa kostka pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się w wodzie. Następnie roztwór ten z kolei zacznie parować i osiadać na całej powierzchni piekarnika. Detergenty zawarte pierwotnie w żelowej kostce wejdą w kontakt z wszystkimi zabrudzeniami, tłuszczem i resztkami zapieczonego jedzenia i zaczną je rozkładać.
- Po dwóch godzinach możesz otworzyć piekarnik (tylko ostrożnie!) i dokończyć czyszczenie przy pomocy mokrej szmatki nawilżonej w samej wodzie bez dodatków. Usunięcie wszelkich ewentualnych pozostałości nie powinno ci już sprawić żadnego problemu.
Jak to wygląda w praktyce, zobaczysz na naszym filmiku:
A co jeśli nie chcę do czyszczenia używać żadnej chemii?
Wyczyszczenie piekarnika bez jakiegoś chemicznego detergentu jest trudne, ale bynajmniej nie niemożliwe. Możesz zastosować metodę podobną do tej opisanej wyżej, tyle że bez użycia żelowej kostki do zmywarki. Wtedy opierasz się na sile czyszczącej, którą dysponuje sama rozgrzana para wodna. Najpierw nagrzej piekarnik do temperatury 140-160 stopni Celsjusza. Następnie do żaroodpornego naczynia lub blaszki wlej 300 ml wody (standardowa szklanka). Włóż naczynie z wodą do środka i zamknij piekarnik.
Teraz odczekaj 10 minut (niektórzy radzą, by wydłużyć ten czas do pół godziny — warto pokombinować i sprawdzić, co najlepiej działa u ciebie). Po tym czasie otwórz piekarnik i za pomocą szmatki zwilżonej w wodzie usuń pozostałe resztki. Metoda ta nie sprawdza się tak dobrze, jak wcześniejsza (z zastosowaniem detergentu), ale ze zrozumiałych względów wiele osób to właśnie ją preferuje. Warto samemu przekonać się, czy takie czyszczenie nie jest w naszym przypadku wystarczające.
Może cię także zainteresować: Szuflada pod piekarnikiem nie służy do chowania naczyń. Ma lepsze zastosowanie