Wyhoduj imbir w domu. Dzięki tej metodzie wyrośnie jak na drożdżach
Imbir znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Wiele osób uwielbia dodawać go do zimowych naparów. Działa naprawdę rewelacyjnie na wzmocnienie odporności. To też świetna przyprawa w kuchni azjatyckiej. Zobacz, jak wyhodować imbir w domu - to bardzo proste. Zastosuj ten patent, a będzie rósł jak na drożdżach!
11.03.2023 13:47
Co warto wiedzieć o imbirze?
Roślina ta pochodzi z Melanezji i rośnie nawet do 1,3 metra wysokości. Charakteryzuje się zielonymi lancetowatymi liśćmi i kwiatami przypominającymi kłosy. Jednak to jego podziemne, pokryte jasną skórką kłącza są najbardziej pożądane. Z racji tego, że imbir pochodzi z innej strefy klimatycznej, uprawianie go w polskim ogródku jest trudne ze względu na niskie temperatury.
Właśnie dlatego najczęściej hoduje się go w doniczkach. Pomimo tego, że ta roślina lubi ciepło, nie powinna stać na parapecie w miejscu mocno nasłonecznionym. Idealna temperatura oscyluje wokół 20 stopni Celsjusza. Lubi żyzną, lekko kwaśną glebę, której odczyn powinien wahać się pomiędzy 6,1 a 6,5 pH.
Właściwości i zastosowanie imbiru
Korzeń imbiru ma wiele korzystnych atrybutów. Działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. To wszystko ze względu na zawarte w nim gingerole (silne antyoksydanty, które wspierają obniżanie poziomu cholesterolu LDL).
Ma też pozytywne działanie na naszą odporność, dlatego najczęściej dodaje się jego korzeń do naparu z herbaty. Jest to szczególnie zalecane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje i przeziębienia. Stosowany jest też w kuchni azjatyckiej jako przyprawa do wielu dań. Nierzadko sproszkowany korzeń imbiru spotkamy też w suplementach.
Imbir zwalcza gorączkę, ponieważ wykazuje działania napotne. Co ciekawe, jeśli ten korzeń występuje w sproszkowanej postaci, to można wykorzystać go formie roztworu do płukania bolącego gardła oraz w celu pozbycia się kaszlu. Przyrządza się też z niego płukankę do ust, jeśli chcemy pozbyć się stanu zapalnego jamy ustnej.
Ta roślina ma również działanie przeciwbólowe. Jest skuteczna w stanach bolesnych menstruacji, czy migren. Może też pomóc w przypadku zakrzepicy żył oraz przy bólach stawów i mięśni.
To jeszcze nie wszystko! Działa też rozgrzewająco, dzięki czemu krew szybciej krąży, a co za tym idzie – mózg pracuje lepiej. Dlatego stajemy się po jego zjedzeniu bardziej skoncentrowani i odczuwamy ogólne pobudzenie. Poprawia też trawienie i jest stosowany u osób chcących schudnąć. Nazywa się go istnym afrodyzjakiem.
Jak sadzić imbir w doniczce?
Opowiedzieliśmy Ci już, jakie właściwości ma imbir. Teraz czas, abyśmy zdradzili Ci, jak w prosty sposób zasadzić go w doniczce. Ciesz się jego niesamowitymi właściwościami i aromatem, kiedy tylko tego zapragniesz. Ten trik sprawi, że Twoja roślina będzie szybko i zdrowo rosła. Będziesz w totalnym szoku, że to tak banalne!
Pierwszym krokiem jest udanie się do sklepu i zakupienie korzenia imbiru - nie może być pomarszczony ani mieć żadnych plam i przebarwień - to oznaka choroby! Zwróć też uwagę na tzw. "oczka" przy rozgałęzieniach - nie powinny budzić Twoich zastrzeżeń. To kluczowe, aby zawsze dobrze oglądać korzenie przed zakupem.
Chcąc zasadzić korzeń imbiru, umieść kłącze w ciepłej wodzie i odczekaj najlepiej całą noc. Namoczenie sprawi, że wypłuczą się z niego wszystkie substancje chemiczne, które mogłyby spowolnić kiełkowanie.
Kłącze imbiru podziel na mniejsze kawałki z przynajmniej jednym "oczkiem" na każdym z nich. Odłóż je na 1-2 dni, aby lekko się obsuszyły - to zapobiegnie gniciu w doniczce. Następnie wsadź takie sadzonki do ziemi "oczkiem" do góry. Później przysyp je dwucentymetrową warstwą ziemi i podlej.
Naszym trikiem jest folia spożywcza, która stworzy dla kłączy coś w rodzaju szklarni. Przykryj nią pierwsze pędy, aby rosły szybciej i zdrowiej. Imbir najlepiej sadzić wczesną wiosną, a pierwsze pędy powinny pojawić się od 2 do 8 tygodni od wsadzenia. W trakcie jego pielęgnacji pamiętaj o naświetleniu i regularnym podlewaniu. Powodzenia!