PoradyWykorzystujesz papier do pieczenia wiele razy? Po tym przestaniesz to robić

Wykorzystujesz papier do pieczenia wiele razy? Po tym przestaniesz to robić

Czy papier do pieczenia można używać kilka razy? Pewnie zastanawia się nad tym wiele osób, gdyż czasami po wyjęciu z piekarnika wygląda jeszcze bardzo dobrze.

czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Freepik
czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Freepik

28.02.2023 | aktual.: 11.01.2024 14:29

Papier do pieczenia bardzo dobrze sprawdza się podczas przygotowywaniu ciast bądź innych dań wytrawnych. Żywność rzadko się do niego przykleja i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Jednak niewłaściwie wykorzystywany może stać się niebezpieczny.

Czy papier do pieczenia może być szkodliwy?

Papier do pieczenia ma kontakt z żywnością i nie może zawierać substancji toksycznych, które dostałyby się do jedzenia. Regulują to dyrektywny Unii Europejskiej. Jednak, aby papier szybko nie nasiąkał wilgocią wydzielaną przez ciasta czy mięsa, a także dobrze znosił wysokie temperatury, to jest on powlekany specjalną substancją. Jego arkusze są lśniące i dość śliskie. To zasługa powłoki wykonanej z silikonu oraz quilonu. Silikon to substancja syntetyczna zawierająca w sobie atomy krzemu. Natomiast quilon składa się z tłuszczu oraz soli chromu.

czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Unsplash
czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Unsplash

Jak stosować papier do pieczenia?

Aby niepożądane substancje nie dostały się do żywności, to koniecznie przestrzegaj zalecanej temperatury pieczenia. Nie ustawiaj wyższej temperatury niż 200 lub maksymalnie 220 stopni Celsjusza.

Czy papier można używać wielokrotnie?

Zawsze stosuj papier do pieczenia tylko raz. Bezwzględnie wyrzuć go do kosza, kiedy zrobi się kruchy. Wszystko dlatego, że powłoka z silikonu dość szybko się spala i może uwalniać niekorzystne substancje.

czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Unsplash
czy papier do pieczenia można używać kilka razy, fot. Unsplash

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Okazuje się, że zamienników jest dość sporo i z pewnością będziesz miał w czym wybierać.

       
  • Blaszkę posmaruj tłuszczem (masłem, olejem) i posyp bułką tartą lub kaszą manną.
  • Kup specjalną silikonową matę przeznaczoną do stosowania w piekarniku.
  • Brytfannę możesz wyłożyć również liśćmi winorośli. Mają neutralny zapach, który nie przejdzie ani do mięsa ani do słodkich wypieków.
  • W przypadku słonych dań zastosuj liście kapusty.
  • Do pieczenia nadaje się też papier śniadaniowy, ale najpierw musisz wysmarować go tłuszczem.

Spryskała kuchenkę gazową i przykryła folią spożywczą. Tłuszcz dosłownie wytopił się ze szczelin