PoradyWypróbuj ten patent na obieranie kiwi, a już nigdy nie sięgniesz po nóż

Wypróbuj ten patent na obieranie kiwi, a już nigdy nie sięgniesz po nóż

Zobacz, jak obrać kiwi. Wiele osób ma z tym problem, gdyż cienką, włochatą skórkę nie zawsze da się szybko usunąć. Co wykorzystać do obrania kiwi?

jak obrać kiwi? fot. Smart Fox / You Tube
jak obrać kiwi? fot. Smart Fox / You Tube

21.05.2023 13:22

Kiwi zwane są także agrestem chińskim. W rzeczywistości to owoce kilku gatunków aktinidii. Ta roślina jest pnączem, które jest dość rozpowszechnione w Azji. Obecnie kiwi dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Jednak duży problem pojawia się wtedy, kiedy chcemy je zjeść. Skórka obrośnięta włoskami jest dość oporna i zwykle stawia opór podczas usuwania.

Jak obrać kiwi?

Niektórzy używają do obierania kiwi noża czy obieraczki do warzyw. Inni po prostu kroją owoc na pół i wyjadają miąższ łyżeczką. Natomiast pozostali konsumencie starają się zmywakiem kuchennym zetrzeć włoski (pod wodą), a później konsumują kiwi wraz ze skórką. Oczywiście można zacząć kupować odmianę kiwi, która ma gładką skórkę (pozbawioną włosków). Jednak ten gatunek jest dość drogi. Dlatego do obierania kiwi użyj sposobu. Najpierw przekrój owoc. Później weź jedno mieszadło od miksera i wbij je w zielony miąższ. Następnie lekko przekręć. Szybko zauważysz, że mieszadło nie tylko pozwoli Ci wydobyć miąższ. Ono także pokroi owoc na mniejsze kawałki. Dzięki temu patentowi nie narobisz bałaganu w kuchni i będziesz mógł elegancko zjeść pokrojone kiwi.

jak obrać kiwi, fot. gettyimages
jak obrać kiwi, fot. gettyimages

Ciekawostki dotyczące kiwi

  • Kiwi stało się bardzo popularne po 1904 roku. To wówczas w Nowej Zelandii zaczęto rozwijać uprawy tej rośliny, która szybko trafiła do sklepów.
  • Owoc kiwi wziął swoją nazwę od ptaka kiwi, którego pióra miały przypominać włochatą skórkę rośliny. Oczywiście sama nazwa to chwyt marketingowy i została wymyślona w Nowej Zelandii.
  • Początkowo kiwi było znane tylko w Chinach, ale stamtąd szybko trafiło do Nowej Zelandii, gdzie rozpoczęto uprawiać je na masową skalę.
  • Kiwi w zależności od odmiany mogą mieć miąższ czerwony, żółtawy i oczywiście zielony.
  • W brazylijskim mieście Farroupilha każdego roku odbywa się wielki festiwal kiwi. Zwany jest Fenakiwi i ciągnie się aż przez 3 tygodnie.
  • Dziś największymi producentami kiwi są Chiny, Nowa Zelandia i Włochy.
jak obrać kiwi, fot. gettyimages
jak obrać kiwi, fot. gettyimages