Wysiewam je w ogródku na zimę. Wiosną kwiaty i warzywa rosną jak oszalałe
Poplony to specyficzna kategoria roślin, które sieje się wraz z końcem ciepłych dni. Nie służą one temu, by je zebrać, ale by ochronić Twoją glebę. Tak by była bogata w minerały i organiczne związki wiosną. Opowiemy Ci za chwilę, dlaczego to takie ważne dla Twoich roślinek.
05.11.2022 13:14
Co to takiego te poplony?
Poplony to rośliny okrywowe, zielony nawóz lub międzyplony. Należą do nich rośliny strączkowe i bobowate, m. in. koniczyna, łubin, bobik, seradela, słonecznik, groch siewny pastewny, facelia, rzodkiew oleista. Ale też rzepak i gorczyca biała. Łączy je to, że są one są tolerancyjne na zimno, są aktywne zimą i posiadają włóknisty, głęboki system korzeniowy zdolny do usuwania azotu na głębokości. Korzyści z upraw międzyplonowych zależą od warunków pogodowych, zwłaszcza podczas zakładania uprawy.
Poplon ozimy
Na jesień, jeszcze na początku października, wysiewa się poplon ozimy. Najlepsze są odmiany ozime rzepaku, żyta i wyki. Nasiona mieszamy z glebą, a przekopuje się je dopiero na wiosnę! Poplony przekopuje się na głębokość 15-20 cm wczesną wiosną, aby zdążyły rozłożyć się w glebie.
Dlaczego warto siać rośliny poplonowe?
Oto najważniejsze zalety roślin okrywowych:
- wspomagają rozwój próchnicy. Uprawa międzyplonów zwiększa zawartość próchnicy w glebie i pobudza aktywność biologiczną w glebie. Dzięki temu poprawia się i utrzymuje żyzność gleby. Im dłuższy okres wegetacji międzyplonów, tym większe tworzenie próchnicy;
- chronią przed erozją. Ciągłe pokrycie gleby chroni ją przed erozją wietrzną i wodną;
- poprawiają jakość gleby. Rośliny międzyplonowe szybko zakorzeniają się głębiej i szerzej niż większość upraw głównych. Dzięki temu zbita gleba będzie rozluźniona, a zasoby składników odżywczych będą pobierane z głębszych warstw gleby. Poprawia się pojemność wodna gleby, a także jej stan;
- zachowują składniki odżywcze. Składniki odżywcze pozostałe w glebie po zbiorach zostają zachowane w substancji organicznej międzyplonów i po obumarciu międzyplonu są ponownie uwalniane wiosną dla roślin następczych;
- wymywanie azotanów. Azotany są bardzo mobilne w glebie i są wchłaniane przez międzyplony, co ogranicza ich wymywanie. Azot zmagazynowany w międzyplonie jest dostępny dla rośliny następczej wiosną;
- tłumienie chwastów. Jeśli pokrywa roślinna zostanie szybko zamknięta przez międzyplony, samosiewy zbóż, jak również nasiona chwastów i chwastów trawiastych mogą zostać stłumione i ich wzrost zostanie powstrzymany;
- zwalczanie nicieni. Odporne na nicienie odmiany gorczycy i rzodkwi oleistej mogą być użyte do biologicznego zwalczania szkodników;
- naturalna ściółka. Zamarzające międzyplony tworzą dobrą warstwę naturalnej ściółki do siewu głównych roślin;
- wiązanie azotu. Lepsze zaopatrzenie gleby w składniki odżywcze uzyskuje się w oparciu o biologiczne wiązanie azotu przez rośliny strączkowe;