Z dwóch powodów zawsze wkładam pomarańcze do mikrofalówki przed obraniem
Czy wiesz, jak usunąć białą skórkę z pomarańczy? Wcale nie musisz spędzać nad tym dużo czasu i brudzić sobie ręce oraz cały blat roboczy.
03.01.2023 18:39
Białe błonki i skórki, które znajdują się na cytrusach bywają dość gorzkie. Czasami decydujemy się je usunąć. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, kiedy przygotowujemy sałatkę i chcemy, aby pomarańcze czy mandarynki wyjątkowo dobrze się prezentowały. Jednak trzeba się mocno napracować, aby usunąć te białe elementy. Czy jest na to jakiś prosty sposób?
Jak pozbyć się białej skórki z cytrusów?
Najpierw pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty włóż do mikrofalówki. Następnie ustaw najwyższą temperaturę i włącz urządzenie. Cytrusy powinny podgrzewać się tylko przez 30 sekund. Po tym czasie wyjmij je z mikrofali. Po rozkrojeniu od razu zauważysz, że błonki oraz skórki bardzo łatwo odchodzą od miąższu.
Dodatkowo takie podgrzewanie w mikrofali sprawi, że z owoców znacznie łatwiej wyciśniesz sok. Uzyskasz go także dużo więcej, niż podczas wyciskania zimnego owocu.
Jak rozpoznać, które pomarańcze nie mają pestek?
Jedzenie pomarańczy z pestkami nie jest największą przyjemnością. Jednak przyglądając się tym owocom w sklepie, możesz wybrać te, które nie mają pestek. Dokładnie przyjrzyj się owocom i do koszyka włóż tylko te, które po jednej stronie posiadają wgłębienie przypominające pępek. Takie pomarańcze są słodkie, soczyste i istnieje małe prawdopodobieństwo, że w swoim wnętrzu posiadają pestki.
Tego nie wiesz o pomarańczach
- Pomarańcze przybyły do Europy z Chin. Przywieźli je portugalscy żeglarze.
- W tureckich miastach Mersin i Finike każdego roku odbywa się Festiwal Pomarańczy. Wówczas prezentowane są rzeźby i kompozycje stworzone z cytrusów.
- Drzewka pomarańczy mogą osiągnąć wysokość nawet 9 metrów. Dorosłe okazy rodzą nawet tysiąc owoców rocznie.
- Najwięcej pomarańczy produkuje się w Chinach, USA, Brazylii, Meksyku, a także Indiach.