PoradyLajfhakiZamiast wyrzucać, wkładam ją do lodówki, a moje warzywa są świeższe!

Zamiast wyrzucać, wkładam ją do lodówki, a moje warzywa są świeższe!

Folia bąbelkowa w lodówce. Fot. Freepik.com
Folia bąbelkowa w lodówce. Fot. Freepik.com
05.12.2022 10:51

Jeśli czasem robisz zakupy przez Internet, to jeszcze nie raz zdarzy się, że Twój przedmiot przyjdzie bezpiecznie opakowany w folię bąbelkową. Absolutnie jej nie wyrzucaj! Przyda Ci się i to wcale nie do zabezpieczenia przesyłki przed uszkodzeniem… Poznaj, jak przechowywać owoce i warzywa, aby się nie psuły!

Folia bąbelkowa to świetny poskramiacz nerwów – któż z nas nie lubi strzelać tymi małymi bąbelkami? To takie wciągające i relaksujące! Jednak dziś poznasz inne zastosowanie tego materiału. Pomoże Ci zachować dłuższą świeżość owoców i warzyw w lodówce!

Obraz

Po co kłaść folię bąbelkową do lodówki?

Folia bąbelkowa zabezpieczy owoce i warzywa przed wzajemnym uderzaniem o siebie, co ma miejsce podczas każdorazowego wysuwania szuflady. Takie obicia wpływają na ich szybsze psucie się! Możesz tego uniknąć, jeśli wyłożysz dno pojemnika właśnie tym materiałem.

person holding and bursting bubble protective wrap trying to calm down
person holding and bursting bubble protective wrap trying to calm down

Jak zabezpieczyć owoce i warzywa przed psuciem się w lodówce?

Możesz wykorzystać tę, w której przyszła do Ciebie jakaś paczka, lub kupić nową. Dostaniesz dużą rolkę na poczcie lub w sklepach typu Action już za kilka złotych.

  1. Najpierw opróżnij szuflady i wyczyść je dokładnie.
  2. Następnie wymierz ich dno i utnij folię bąbelkową tak, aby pasowała.
  3. Wyłóż nią dno szuflady, a warzywa i owoce poukładaj bezpośrednio na niej. Będą teraz miały świetny amortyzator, przestaną obijać się o siebie, przez co zachowają świeżość na dłużej!
Obraz

To ważne!

  • Kładąc owoce i warzywa do lodówki, zawsze wypakuj je wcześniej z foliowych woreczków czy siatek. Jeśli tego nie zrobisz, szybciej się zepsują.
  • Niemal wszystkie warzywa (oprócz sałaty) i owoce można mrozić, jednak te pierwsze warto uprzednio zblanszować. Przelej warzywa wrzątkiem lub wrzuć je do niego na chwilę, po czym od razu schłodź w zimnej wodzie. Dopiero wtedy popakuj je do woreczków i mroź. To zachowa ich intensywną barwę i smak oraz wpłynie na to, że późniejsza obróbka termiczna będzie łatwiejsza.
Frozen raspberries in the freezer. Frozen berries. Food storage
Frozen raspberries in the freezer. Frozen berries. Food storage

Znałeś wcześniej tych 6 genialnych zastosowań foremki do lodu?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także