Mrożę cytrynę, a potem ścieram na tarce. Dzięki temu wyciągam z niej sekretne właściwości
Mrożenie cytryn to całkowicie nowy patent na te owoce. Dzięki takiej obróbce przekonasz się, że niezwykle wartościowy jest nie tylko sam sok.
Sok z cytryny chyba najczęściej jest dodawany do herbaty czy drinków. Natomiast skórką aromatyzujemy ciasta, naleśniki bądź inne wypieki. Tymczasem po odpowiednim przetworzeniu przekonasz się, że tak naprawdę w celach kulinarnych możesz spokojnie wykorzystywać całą cytrynę. I to z pestkami w środku. ;)
Jak przygotować mrożone cytryny?
Najpierw owoce dokładnie wyszoruj pod ciepłą wodą. Chodzi o to, aby zmyć z nich wosk i inne zanieczyszczenia. Następnie włóż je do zamrażalnika. Po kilku godzinach powinny być zmrożone na kość. ;) Wówczas weź jedną z nich i po prostu zetrzyj na tarce jarzynowej. Cytryna w postaci mrożonych wiórek jest doskonałym dodatkiem do sosów, sałatek, kremów, zup, drinków czy jogurtu. To doskonałe rozwiązanie podczas upalnych letnich dni. A jak wiadomo cytryny są niezwykle bogate w składniki odżywcze.
Co kryje się w cytrynach?
Te kwaśne owoce:
- wspomagają działanie układu krwionośnego (pomagają walczyć z nadciśnieniem),
- wpływają pozytywnie na pracę wątroby,
- wzmacniają odporność,
- zwalczają niestrawność,
- są bogate w antyoksydanty i przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry,
- oczyszczają organizm z toksyn,
- rozjaśniają przebarwienia skóry.
Czyszczenie piekarnika za pomocą cytryny
Co więcej cytryny są niezastąpione podczas sprzątania. Dzięki nim szybko wyczyścisz piekarnik. Najpierw nagrzej go do 200 stopni Celsjusza. Następnie do naczynia żaroodpornego wlej wodę i włóż pokrojoną jedną cytrynę. Całość wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut. Po tym czasie weź ściereczkę, maczaj ją w cytrynowym płynie i myj piekarnik. Oczywiście najpierw daj czas piekarnikowi, aby spokojnie ostygł. Cytryna ma tę właściwość, że rozpuszcza zaschnięty brud, tłuszcz i sprawia, że łatwo usuniesz resztki jedzenia z rusztu, a także ścianek piekarnika.