Zanim kupię owoce, zawsze sprawdzam kody na naklejkach. Orientuję się, które były pryskane
Jak rozpoznać pryskane owoce? Okazuje się, że jest na to prosty trik. On sprawdzi się w przypadku owoców kupowanych w supermarketach.
13.06.2023 17:29
Większości z nas zależy na tym, aby owoce, które kupujemy, były wyhodowane możliwie jak najbardziej naturalne. Nikt nie ma ochoty dostarczać swojemu organizmowi dawki chemicznych składników. A często niestety tak właśnie się dzieje. Jest jednak prosta metoda, dzięki której szybko rozpoznasz pryskane owoce. Wszystko, co musisz zrobić, to spojrzeć na ich kod (zakładając, że jest umieszczony na skórce).
Jak rozpoznać owoce pryskane chemią? Sprawdź te liczby
Wbrew temu, co sądzi większość ludzi, kody na owocach nie są przypadkowymi liczbami. Mówią one wyraźnie o tym, z jakiego rodzaju hodowli pochodzą dane sztuki. Najczęściej spotkasz się z trzema sytuacjami.
- Na początku kodu znajduje się liczba 8 - możesz być w tym przypadku pewien, że owoce pochodzą z hodowli GMO. Innymi słowy, zostały zmodyfikowane genetycznie, tak żeby np. miały lepszy smak, ładniejszy kolor, czy jeszcze inne pożądane cechy. Raczej unikaj takich owoców.
- Na początku kodu znajduje się liczba 9, a cały kod jest pięciocyfrowy - to jasna informacja, że owoce, które masz przed sobą, pochodzą z ekologicznych upraw. Możesz je śmiało kupować.
- Na początku kodu znajduje się liczba 3 lub 4 - owoc lub warzywo zostało wyprodukowane z użyciem nawozów sztucznych. Może być więc bardzo różnie z jego smakiem i wartością odżywczą.
Może cię również zainteresować: Te rośliny nie urosną, jeśli masz w ogrodzie drzewo orzecha włoskiego
Co zrobić, jeśli owoce nie mają żadnego kodu? Czy da się jakoś rozpoznać te dobre?
Niestety nie ma jednej pewnej metody, która pozwoli ci stwierdzić czy dany owoc jest dobry w smaku i czy wyprodukowano go w oparciu o ekologiczne metody (jeśli nie ma na nim kodu). Jednak silną wskazówką jest przede wszystkim zapach, jaki owoce wydzielają. Zazwyczaj sztuki potraktowane chemicznymi substancjami, bardzo ładnie wyglądają, ale często praktycznie w ogóle nie pachną. Jeśli spotkasz się z czymś takim, to możesz w dużym stopniu być pewien, że dane owoce pochodzą z nie do końca pewnych upraw.
Może cię również zainteresować: Zawsze oglądaj miąższ ogórków gruntowych. Może tam kryć się przykra niespodzianka