PoradyZanim naostrzysz nóż kuchenny, nałóż tę pastę. Będziesz zadowolony jak nigdy

Zanim naostrzysz nóż kuchenny, nałóż tę pastę. Będziesz zadowolony jak nigdy

Pokażemy Ci jak naostrzyć nóż kuchenny w sytuacji gdy nie masz żadnych specjalistycznych narzędzi, którymi się to robi fachowo. Jest to dużo łatwiejsze niż myślisz, o ile tylko użyjesz swojego sprytu i... tubki pasty, którą masz w łazience.

Jak naostrzyć nóż kuchenny? fot. genialne.pl
Jak naostrzyć nóż kuchenny? fot. genialne.pl
Manuel

07.02.2023 13:51

Jak naostrzyć nóż kuchenny? Wykorzystaj do tego pastę do zębów!

Jak być może wiesz pasta do zębów ma silne działanie odkażające i oczyszczające. Ponadto zawiera substancję chemiczną, która polepsza tarcie w trakcie ostrzenia noża. Najpierw nałóż sporą dawkę pasty na nóż, który chcesz naostrzyć. Tak, aby pokrywała ona całe ostrze. Następnie pozostaw nóż wysmarowany pasta na ok. minutę. Teraz weź mały talerz deserowy i obróć go dnem do góry. Posłuży Ci on za kamień szlifierski. Posyp dno talerza solą (ok. 1 łyżeczki). Nalej na sól odrobinę octu. A następnie rozprowadź sól wzdłuż krawędzi dna talerza, tak aby je oblepiała. Poczekaj aż nieco zaschnie.

Teraz weź do ręki nóż i go przesuwaj "na płasko" z góry na dół wzdłuż krawędzi dna talerza. Najlepiej jest to robić mniej więcej pod kątem 20°. W ciągu kilku minut Twój nóż powinien znowu być ostry. Spłucz pozostałości po paście i wszelkie inne resztki z niego i spróbuj coś pokroić. Zobaczysz jaka duża będzie różnica!

Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik
Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik

Rodzaje noży kuchennych

Być może jesteś tez ciekaw jak różnorodne mogą byc noże, którymi posługujemy się w kuchni. Oto podstawowe rodzaj, jakie możesz spotkać:

#1 Nóż szefa kuchni

Jak sama nazwa wskazuje, nóż szefa kuchni jest klasyczny i wszechstronny; kiedy ludzie myślą o nożach kuchennych, to zazwyczaj chodzi właśnie o ten. Wśród innych typów noży, nóż szefa kuchni jest najbardziej uniwersalny. Ma kształt podobny do trójkąta prostokątnego z zakrzywionym bokiem. Każdy, od kucharzy amatorów do mistrzów kuchni, użyje noża szefa kuchni do takich rzeczy jak wszelkie skomplikowane cięcia, krojenie sera i mięsa oraz krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów. Ostry czubek noża szefa kuchni sprawia, że jest on również zdolny do bardzo delikatnych cięć.

#2 Nóż do usuwania kości

Nóż do usuwania kości może wyglądać na niepozorny, ale jest to jeden z najpotężniejszych noży w każdym zestawie narzędzi kuchennych. Nóż ten ma długie, cienkie ostrze idealne do usuwania resztek mięsa z kości; świetnie przycina się nim łopatkę wieprzową, tak, aby wydobyć jak najwięcej mięsa.

#3 Nóż do chleba

Nóż do chleba jest chyba najbardziej oczywistym z całej grupy. Jest bardzo długi i posiada grube ząbkowane ostrze, które pomaga w przecinaniu dużych kawałków pieczywa. Żaden inny nóż się w tym zadaniu równie dobrze nie sprawdza.

Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik
Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik

#4 Nóż do krojenia

Nóż do krojenia jest niezbędny w każdej kuchni. Jego krótka rączka i małe, ostre ostrze sprawiają, że doskonale sprawdza się w różnych sytuacjach, takich jak obieranie owoców i warzyw, krojenie żywności na bardzo małe kawałki lub wykonywanie innych delikatnych czynności.

#5 Tasak

Ze swoim prostokątnym ostrzem i wyglądem przypominającym siekierę, tasak jest jednym z najbardziej uderzających wizualnie typów noży. Standardowy tasak to bardzo wytrzymałe narzędzie, dobrze nadające się do przecinania dużych, twardych warzyw, dużych kawałków mięsa, a nawet niektórych miękkich kości.

rodzaje noży kuchennych ot. freepik
rodzaje noży kuchennych ot. freepik

#6 Nóż do carvingu

Nóż do carvingu najlepiej nadaje się do wycinania grubych kawałków mięsa. Najlepiej nadaje się do krojenia brzucha wieprzowego, łopatki wieprzowej i szpondra wołowego; długie ostrze noża daje dużą siłę nacisku, aby przeciąć twarde ścięgna w tych kawałkach mięsa.

#7 Nóż użytkowy

Nazwa noża użytkowego mówi wszystko: jest bardzo uniwersalny. Noże użytkowe nie są tak zdefiniowane jak inne rodzaje noży, ale mają zazwyczaj proste uchwyty i ostre spiczaste końcówki; czasami tylko jedna strona jest zaostrzona, ale czasami obie strony są ostre. Można je określić jako coś pomiędzy nożem do krojenia a nożem szefa kuchni.

Sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka