Zastosuj jeden trik, a szampan zachowa swoje bąbelki dłużej niż do białego rana
Sylwester sylwestrem, ale często pozostają po nim niedopite resztki. Jak przechowywać otwartego szampana, aby całkiem nie wygazował i dało się go wypić później? Pokażemy Ci parę trików, które pomogą przedłużyć jego żywotność po otwarciu.
31.12.2022 16:43
Jak przechowywać otwartego szampana?
Otwarte butelki szampana potrzebują niskich temperatur, aby zachować bąbelki. Jeśli planujesz zostawić szampana na zewnątrz, aby dokończyć go w ciągu dnia, przechowuj otwartą butelkę w wiadrze z lodem. Jeśli musisz przechowywać otwartą butelkę przez noc i ewentualnie dłużej, przenieś ją do jednego z chłodniejszych miejsc w lodówce. Schłodzona otwarta butelka szampana może zachować swoje bąbelki przez około 3 do 5 dni przed całkowitym wygazowaniem i utraceniem charakterystycznego smaku.
Użyj hermetycznego korka
Hermetyczny korek sprawi, że szampan dłużej zachowa świeżość i bąbelki. Chociaż utrzymywanie szampana w niskiej temperaturze jest najlepszym sposobem na przechowywanie otwartej butelki, możesz uzupełnić to poprzez ponowne zakorkowanie go hermetycznym korkiem. Są one zaprojektowane tak, aby zatrzymać jakikolwiek tlen od pozbawiania go bąbelków. Uszczelniają butelkę lepiej niż oryginalny korek, gdybyś próbował go ponownie wykorzystać. Warto więc zaopatrzyć się w taki. Przed Sylwestrem dostaniesz go w większości dużych marketów i wielu innych sklepach.
Sztuczka z łyżeczką
Ten trik jest dobry, kiedy nie masz pod ręką hermetycznego korka, ani niczego lepszego. Na pewno jest o niebo lepszy niż pozostawienie butelki po prostu otwartej i wsadzenie jej w ten sposób do lodówki. A zdaniem wielu sprawdza się w praktyce lepiej niż zablokowanie wylotu butelki pierwszą lepszą rzeczą, którą będziesz miał pod ręką.
Weź metalową łyżeczkę i umieść ją w szyjce butelki (niektórzy eksperci twierdzą, że widelczyk też zrobi sztuczkę, ale najbardziej popularnym narzędziem w tej sztuczce jest łyżeczka). Kiedy już będzie dyndać w środku, umieść butelkę w lodówce i pozwól jej schłodzić się przez noc. Wydaje się to niedorzeczne, ale zdaniem wielu osób ta sztuczka rzeczywiście działa i pozwala wydłużyć utrzymywanie się bąbelków w szampanie. Schłodzona łyżka utrzymuje szyjkę butelki w chłodzie, a kiedy wchodzi w kontakt z szampanem o temperaturze pokojowej, tworzy swoisty korek, który zapobiega ucieczce gazu w butelce.