Zatkany odpływ w zlewie? Wlej do niego ten produkt, a zadziała na rury jak peeling
Sprawdź, jak odetkać zlew i udrożnić rury sprytnym patentem! Zrobisz to za pomocą produktu, który każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce.
30.03.2023 18:27
Niedrożny zlew w kuchni to duży powód do zmartwień. Jednak w większości przypadków sami jesteśmy tego sprawcami. Zwykle pozwalamy spłynąć resztkom jedzenia do kanalizacji i nie zastanawiamy się nad konsekwencjami. Niestety żywność nie zawsze jest w stanie przedrzeć się przez rury, które z czasem również ulegają eksploatacji i zanieczyszczeniu. W konsekwencji dochodzi do awarii i zatkania zlewu.
Jak dbać o kanalizację?
Jeżeli nie chcesz, aby Twój zlew odmówił posłuszeństwa, to raz na jakiś czas wykonaj zabieg profilaktyczny. Po wypiciu parzonej kawy wlej fusy do zlewu i spłucz je wodą z kranu. Zadziałają jak swego rodzaju peeling i oczyszczą wewnętrzne ścianki rur. Jednak nie wylewaj fusów do zlewu każdego dnia, gdyż ich nadmiar może zadziałać odwrotnie...
Jak udrożnić zatkany zlew?
Odpływ możesz odetkać bez stosowania chemicznych środków. Najpierw wrzuć do rury trzy mentosy, a następnie zalej je obficie napojem typu cola. Szybko zakryj odpływ dłonią lub ściereczką, gdyż inaczej mieszanka eksploatuje wprost na ciebie. Kiedy w rurach przestanie buzować, puść trochę bieżącej wody.
Czego absolutnie nie spuszczać w zlewie?
Pamiętaj, że niektóre rzeczy są w stanie bardzo szybko zapchać rury i wywołać awarie kanalizacji. Należą do nich:
- tłuszcze, oleje, smary (gorące lub zimne) — sprawiają, że w rurach tworzą się zatory;
- skorupki jaj;
- drobne kości i chrząstki;
- mąka — po zmieszaniu z wodą tworzy coś w rodzaju kleju, który osadza się na ściankach rur;
- pestki z owoców — jedna pestka z pewnością nie zaszkodzi, ale już większa ich ilość może skutecznie utworzyć zator w rurach;
- ryż i makaron — podczas kontaktu z wodą stale zwiększają swoją objętość i sprawiają, że zlew w końcu stanie się niedrożny;
- niektóre warzywa — szczególnie niebezpieczne są te, które mają długie włókna: głównie szparagi i seler naciowy, ale też marchew, pietruszka, buraki, a także ziarna kukurydzy.