PoradyZawsze do jajecznicy dodają ten jeden składnik. To dzięki niemu jest kremowa

Zawsze do jajecznicy dodają ten jeden składnik. To dzięki niemu jest kremowa

Jajecznica, fot. Freepik
Jajecznica, fot. Freepik

28.12.2022 07:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica to jedno z bardziej lubianych dań śniadaniowych. Jednak jej smak można bardzo łatwo podkręcić. Do tego celu wystarczy tylko jeden składnik.

Każda osoba lubi trochę inną jajecznicę, Jedni preferują jej klasyczną wersję bez żadnych dodatków. A inni do jajek dodają cebulę, boczek czy szczypiorek. Jednak chyba nikt nie przepada za wysuszoną jajecznicą, która przybiera wirowatą konsystencję. Czy można temu jakoś zaradzić? Oczywiście, że tak. Trików kulinarnych jest co nie miara.;)

Jak zrobić kremową jajecznicę?

Patent na to jest naprawdę prosty. Najpierw do miski wbij jajka (tyle, ile akurat w danym momencie potrzebujesz). Następnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny i dobrze roztrzep widelcem.  Właśnie sok z cytryny jest tutaj kluczowy. On sprawi, że jajecznica nabierze aksamitnej konsystencji, a jej smak będzie lekko podkręcony. Dzięki cytrynie białka nie zetną się zbyt mocno na patelni.

Jajecznica, fot. Freepik
Jajecznica, fot. Freepik

Po wymieszaniu jajek z sokiem z cytryny, wylej całą masę na patelnię (wcześniej roztop na niej trochę masła). Pod koniec gotowania do jajecznicy możesz dodać łyżkę śmietany kremówki. Wówczas stanie się kremowa i delikatna. Oczywiście przy jajecznicy ważną rolę grają też dodatki. Danie to doskonale komponuje się z wędzonym łososiem, pomidorem i oczywiście świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Palce lizać. ;)

Co zrobić ze skorupkami po jajkach?

Skorupek nie wyrzucaj do kosza. One mają swoje zastosowanie.

  • Wzbogacą glebę w wapń dlatego zakop je w ziemi w miesiącach jesiennych. Dzięki temu zdążą się rozłożyć do momentu, w którym posadzisz pomidory (marzec/kwiecień). One kochają wapń.
Jajecznica, fot. Freepik
Jajecznica, fot. Freepik
  • Przygotuj naturalny odkamieniacz. Skorupki wysusz w piekarniku i dodaj do nich sodę oczyszczoną oraz trochę octu. Takim środkiem spokojnie usuniesz kamień z armatury.
  • Jeżeli Twoje grządki atakują ślimaki, to rozsyp pokruszone skorupki na trasie ich przemarszu i wokół roślin. Ostrej bariery ze skorup z pewnością nie sforsują.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu