Zawsze oglądaj miąższ ogórków gruntowych. Może tam kryć się przykra niespodzianka
Dziwny miąższ ogórka gruntowego powinien wzbudzić Twoją czujność. Dlatego dokładnie przyglądaj się wszystkim warzywom, które przynosisz do domu.
04.05.2023 | aktual.: 04.05.2023 10:58
Uwielbiamy ogórki gruntowe. Są wręcz idealne do przygotowywania przetworów oraz mizerii. Dla wielu osób stanowią kwintesencję lata. I nic dziwnego, gdyż ich smak jest bardzo orzeźwiający. Co więcej, idealnie nadają się do wrzucenia do lemoniady czy wody. Niektórzy sami hodują swoje ogórki, a inni wolą kupić je w sklepie czy na bazarze. Jeżeli należysz do tej drugiej grupy, to nie możesz usypiać swojej czujności.
Może cię również zainteresować: Zamiast wyrzucić, rozsyp na trawniku. To idealny nawóz i odstraszacz szkodników
Dlaczego ogórki mają dziwny miąższ?
Czasami zdarza się, że ogórek gruntowy po rozkrojeniu ma dość osobliwy miąższ. Chodzi tutaj o gąbczastą, białą warstwę. Musisz wiedzieć, że to nie jest normalne. Taki defekt świadczy o tym, że ogórki mogły być źle przechowywane zaraz po zbiorze. Ta gąbczasta warstwa znacznie zmienia ich walory smakowe, a także wartości odżywcze. Szybko to zauważysz, jedząc surowe ogórki. Dlatego chcąc kupić ich większą ilość u jednego sprzedawcy, najpierw zdecyduj się tylko na kilka sztuk i dobrze oceń jakość towaru. Miąższ zdrowego oraz dobrego ogórka powinien być zwarty, mięsisty i jednorodny. Nie powinien posiadać żadnych białych plamek czy innych tego typu śladów.
Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?
Latem nic nie smakuje lepiej niż ogórki małosolne. Jeżeli przebywasz na wyjeździe czy kempingu, to wcale nie potrzebujesz kamionkowego naczynia do ich przygotowania. Zobacz jak zrobić ogórki małosolne na sucho. Najpierw przygotuj następujące składniki:
- 1 kg ogórków,
- 1 łyżkę soli,
- 2 gałązki kopru,
- korzeń chrzanu,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 łyżkę ziaren gorczycy,
- opcjonalnie: ziele angielskie, liście laurowe, wiśni, porzeczki.
Zacznij od wymoczenia, umycia oraz osuszenia wszystkich ogórków. Później włóż je do plastikowej torebki przeznaczonej na mrożonki (popularne woreczki strunowe). Dodaj wszystkie ulubione przyprawy, a także sól. Na koniec szczelnie zamknij woreczek. Nie zapomnij potrząsnąć nim kilka razy, aby wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły. Woreczek włóż do lodówki na ok. 4 godziny. Później pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 godzin. I gotowe!
Może cię również zainteresować: Czosnek niedźwiedzi możesz uprawiać w doniczce. Ta roślina to samo zdrowie!