Kwiaty, które prawie każdy ma w ogródku, a mało kto umie je wykorzystać
Forsycje zdobiące przydomowe ogródki nie tylko pięknie się prezentują, ale także mają właściwości zdrowotne.
21.04.2022 | aktual.: 21.04.2022 12:25
Najpierw kwiaty, później liście
Forsycja to krzew, który zwiastuje nadejście wiosny. Moc maleńkich, żółtych kwiatów utrzymuje się na gałęziach w marcu i kwietniu. Co ciekawe pojawiają się wcześniej niż liście. Roślina przybyła do Europy z Azji i należy do rodziny oliwkowatych. Same kwiaty są jadalne, a forsycja nie tylko zadba o nasze zdrowie, ale także ma zbawienny wpływ na urodę.
Zdrowie
Forsycja jest dobrym źródłem witaminy C oraz rutyny. Tej ostatniej zawiera 1% co jest bardzo rzadko spotykane w świecie roślin.
Forsycja:
- wzmacnia naczynia krwionośne i jest odpowiednia dla osób borykających się z żylakami,
- wspomaga leczenie infekcji oraz przeziębień,
- ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne,
- obniża poziom glukozy we krwi,
- działa moczopędnie, rozkurczowo oraz uspokaja skołatane nerwy,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Uroda
Roślina to sprzymierzeniec naszej skóry, który:
- neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników,
- opóźnia procesy starzenia się skóry,
- wzmacnia włókna kolagenowe.
Jak spożywać forsycję?
Żółte kwiaty są jadalne i można je dodawać do sałatek, surówek czy przyozdobić nimi kanapki. Ważne jest, aby kwiaty zrywać z tych krzewów, które rosną z dala od dróg i miejsc szczególnie zanieczyszczonych.
Napar
Świeże lub suszone kwiaty (wystarczy garść) skrop odrobiną spirytusu i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Pozostaw pod przykryciem ok. 40 minut. Tak przygotowany napar możesz pić, ale także świetnie sprawdzi się jako tonik do twarzy. Możesz nim również przemywać oczy, jeśli cierpisz na zapalenie spojówek.
Nalewka
Około 100 g kwiatów zalej 0,5 l wódki. Miksturę odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie (codziennie potrząsaj butelką lub słoikiem). Po tym czasie przefiltruj nalewkę. Na wzmocnienie odporności warto wypić każdego dnia 10 ml tego specjału.
Jak suszyć kwiaty?
Kwiaty zbieraj w słoneczne dni (ważne, aby nie były mokre od deszczu). Najlepiej jest to zrobić do południa. Wówczas posiadają najwięcej dobroczynnych substancji. Susz je w ciemnym i przewiewnym miejscu. Ta sama zasada dotyczy się przechowywania. Do wysuszonych kwiatów nie powinny docierać promienie słoneczne.
Masz w swoim ogrodzie krzewy forsycji? Korzystasz z jej zdrowotnych właściwości? Daj nam znać o tym w komentarzu ;)