PoradyZdziwisz się do czego służy druga strona tłuczka do mięsa. Mało osób ją poprawnie wykorzystuje

Zdziwisz się do czego służy druga strona tłuczka do mięsa. Mało osób ją poprawnie wykorzystuje

Tłuczek do mięsa znajduje się na wyposażeniu chyba każdej domowej kuchni. Zwykle wykorzystujemy go do przygotowywania kotletów schabowych.

Zdziwisz się do czego służy druga strona tłuczka do mięsa. Mało osób ją poprawnie wykorzystuje

11.12.2022 13:05

W wielu domach, w niedzielne przedpołudnie, słychać dźwięk tłuczka do mięsa rozbijającego schab. To już tradycja w wielu polskich domach. Jednak to niezbędne narzędzie ma dwie całkiem różne strony. Zapewne nie przywiązywałeś do tego większej wagi. A to spory błąd, gdyż w zależności od faktury końcówki tłuczka, lepiej uda Ci się przygotować konkretne mięso.

Do czego służą dwie różne strony tłuczka do mięsa?

Mięso na kotlety schabowe zwykle rozbijamy końcówką, która przypomina kratkę. Ona dobrze rozbija wieprzowinę i formuje ją w płaskie plastry (czasami kotlety osiągają naprawdę słuszną średnicę). Dodatkowo kratka zmiękczy mięso, dzięki czemu podczas jedzenie nie natrafisz na twarde kawałki. ;)

Tłuczek do mięsa, fot. Genialne
Tłuczek do mięsa, fot. Genialne

Natomiast warto również przyjrzeć się końcówce, która składa się z podłużnych rowków. Do czego ona nadaje się najlepiej? Otóż, najlepiej stosować ją do przygotowywania wołowiny. Ten tym mięsa ma to do siebie, że jego silne i długie włókna, kurczą się pod wpływem temperatury. Wówczas stają się twarde, a także żylaste. Strona tłuczka z podłużnymi rowkami, ubije i spłaszczy mięso. Dzięki temu po obróbce termicznej zachowa delikatną strukturę.

Tłuczek do mięsa, fot. Genialne
Tłuczek do mięsa, fot. Genialne

Jak zrobić idealne schabowe?

  • Wybierz schab o różowej barwie. Najlepiej, aby był trochę przerośnięty tłuszczem.
  • Kotlet nie powinien być zbyt cienki. Optymalna grubość to ok. 2 cm.
  • Podczas rozbijania kotletów przykryj mięso fragmentem foli spożywczej. Dzięki temu kawałki wieprzowiny nie będą fruwały po całej kuchni. ;)
  • Aby kotlety były miękkie i soczyste, warto moczyć je przez co najmniej dwie godziny w mleku. Dodaj do niego cebulę oraz ulubione przyprawy.
Tłuczek do mięsa, fot. Genialne
Tłuczek do mięsa, fot. Genialne
  • Znaczenie ma również panierka. Aby była chrupka, to kawałki mięsa obtaczaj zawsze najpierw w mące, a dopiero później w jajku i bułce tartej.
  • Oczywiście najlepsze schabowe wychodzą smażone na smalcu. Ale można zastąpić go klarowanym masłem lub olejem.

Jak dokładnie wyczyścić pralkę i pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?