PoradyZimą zawsze kiszę kapustę w słoikach według przepisu babci. To naprawdę proste

Zimą zawsze kiszę kapustę w słoikach według przepisu babci. To naprawdę proste

Czy wiesz, jak kisić kapustę w słoikach? Przepis jest naprawdę banalny, a Ty zawsze będziesz miał pod ręką swoją własną kiszonkę.

jak kisić kapustę w słoikach, fot. Freepik
jak kisić kapustę w słoikach, fot. Freepik

02.01.2023 09:35

Jeszcze kilka lat temu jesienią na wsiach odbywało się wielkie kiszenie kapusty. Wyciągano drewniane beczki oraz duże szatkownice, a kapustę zawsze deptano bosymi stopami. Dzięki temu całe domostwo posiadało zapas kiszonek na zimę. Dziś już mało osób praktykuje ten zwyczaj. Jednak w swoich czterech ścianach możesz spokojnie zakisić kapustę w słoikach.

Jakie składniki przygotować do kiszenia?

Oczywiście najważniejsza jest kapusta. Najlepiej nadaje się oczywiście biała kapusta ze sporą zawartością cukru. Wybierz dużą, zwartą główkę. Kapusta zielona dostępna latem nie jest odpowiednia, gdyż zawiera za mało cukru i kiszonka będzie miała gorzki smak.

jak kisić kapustę w słoikach, fot. Pixabay
jak kisić kapustę w słoikach, fot. Pixabay

Ważnym dodatkiem jest sól, która odpowiada za rozpoczęcie procesu fermentacji. Zasada mówi, że na jeden kilogram poszatkowanej kapusty wystarczy łyżeczka soli. Najlepsza będzie sól kamienna lub himalajska, gdyż one zawierają sporo minerałów. Raczej zrezygnuj z przetworzonej soli rafinowanej.

Kapustę możesz wzbogacić marchewką, jabłkiem lub kminkiem.

Jak ukisić kapustę w słoiku?

Najpierw usuń z kapusty wierzchnie uszkodzone i brudne liście. Następnie kapustę umyj i zacznij drobniutko kroić nożem. Możesz również do tego celu wykorzystać szatkownicę do warzyw lub tarkę. Kapustę włóż do miski i dopraw solą. Oczywiście według uznania dodaj także marchewkę lub kminek. Słoiki dobrze wyparz i wkładaj do nich kapustę partiami. Za każdym razem dobrze ją ubijaj. Słoików nie napełniaj pod samą zakrętkę (podczas kiszenia tworzą się gazy i muszą mieć ujście), a sok powinien zakryć finalnie kapustę. W trakcie ubijania na powierzchni kapusty zacznie pojawiać się piana. Nie przejmuj się tym. To zupełnie normalne zjawisko.

jak kisić kapustę w słoikach, fot. Freepik
jak kisić kapustę w słoikach, fot. Freepik

Na koniec zakręć słoiki, ale nie za mocno. Ustaw je w piwnicy lub w kuchni w zacienionym kącie. Już po 5-6 dniach kapusta będzie lekko ukiszona. Im dłużej postoi, tym nabierze bardziej kwaśnego smaku.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe