PoradyLajfhakiZrób jedną rzecz, a suche pomarańcze obierzesz bez problemu

Zrób jedną rzecz, a suche pomarańcze obierzesz bez problemu

jak szybko obrać pomarańczę fot. genialne.pl
jak szybko obrać pomarańczę fot. genialne.pl
18.03.2023 08:59

Wydaje się, że obieranie pomarańczy to nic trudnego. Wystarczy zdjąć skórę i pozbyć się białych błonek. Problem pojawia się, kiedy chcemy obrać suche pomarańcze. Bywa to kłopotliwe, kiedy miąższ się rozrywa. Co wtedy zrobić? Mamy na to dwa ciekawe patenty. Dzięki nim pomarańcze obierzesz zawsze szybko i łatwo.

Pomarańcze, czyli kopalnia witamin

Pomarańcze to pyszne owoce o lekko słodko-kwaśnym smaku. Są świetnym źródłem witaminy C i  witamin z grupy B. Zawierają w sobie też beta-karoten. Poleca się jeść je z błonkami, ponieważ mają w sobie dużo błonnika i flawonoidów, a te wzmacniają działanie witaminy C. Jedna pomarańcza spełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na wspomnianą witaminę C. Ich jedzenie wzmacnia zatem naszą odporność.

jak szybko obrać pomarańcze, fot. Freepik.com
jak szybko obrać pomarańcze, fot. Freepik.com

Jak szybko obrać pomarańczę?

Pomarańcze są niezwykle smaczne. Ich obranie bywa jednak uciążliwe, szczególnie jeśli pozostają białe skórki. Niektórzy usuwają je ze względów estetycznych, przygotowując deser lub sałatkę z pomarańczami. Inni ze względu na ich gorzki smak. Jednak jest to żmudne i wymaga trochę cierpliwości oraz ostrożności, aby nie uszkodzić pomarańczy.  Jeśli zastanawiasz się, jak szybko obrać pomarańczę, mamy na to aż dwa patenty!

jak usunąć białą skórkę z pomarańczy, fot. genialne.pl
jak usunąć białą skórkę z pomarańczy, fot. genialne.pl

Obieranie pomarańczy bez noża

Nasze triki mocno Cię zaskoczą swoją prostotą i skutecznością. Działają nawet na suche pomarańcze! To patenty na obieranie pomarańczy bez noża. Pierwszy polega na zanurzeniu nieobranej pomarańczy około jednej minuty we wrzątku. Po tym czasie należy owoc wyjąć z wody. Po wytarciu biała skórka łatwo odejdzie od reszty owocu. Będzie można łatwo ją obrać. Stosując drugi sposób, potrzebna będzie Ci mikrofalówka. Jak to zrobić? Najpierw pomarańcze włóż do mikrofalówki. Następnie ustaw najwyższą temperaturę i włącz urządzenie. Podgrzewaj przez 30 sekund. Po upływie tego czasu wyjmij owoce z mikrofali. Przy obieraniu dostrzeżesz, że błonki i skórki z łatwością odchodzą od miąższu.  Dodatkowo owoc będzie bardziej soczysty.

Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. Dzięki temu ma genialne właściwości

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także