Zrób tę jedną rzecz po użyciu piekarnika, a już nigdy nie będziesz musiał go szorować
Jak doczyścić piekarnik, aby znowu był w pełni zdatny do użytku? Okazuje się, że możesz zrobić to bardzo prostym sposobem. I w ogóle nie musisz używać chemicznych środków.
Do kwestii czyszczenia piekarników każda osoba podchodzi inaczej. Niektórzy zaraz po zakończeniu pieczenia zabierają się do przecierania wnętrza urządzenia, a inni zostawiają tę pracę na odległą przyszłość. Jednak istnieje niezwykły prosty patent, który pozwoli Ci utrzymać Twój piekarnik zawsze w czystości. Do tego potrzebne są tylko dwa produkty oraz spora dawka systematyczności. ;)
Jak utrzymać piekarnik w czystości?
Aby to zrobić konieczna jest samodyscyplina. Przede wszystkim warto wyrobić sobie nawyk regularnego czyszczenia piekarnika (należy to robić po każdym jego użyciu). Dzięki temu resztki jedzenia nie przywrą do rusztu i ścianek, a Ty unikniesz nerwowego szorowania mocno zabrudzonego urządzenia.
- Kiedy już skończysz pieczenie, a urządzenie ostygnie to sięgnij po miskę lub garnek.
- Do wybranego naczynia wlej ok. 100 ml octu spirytusowego. To tylko orientacyjna ilość i spokojnie możesz dać więcej.
- Następnie do octu wlej trochę ponad 1 litr wrzątku.
- Naczynie z płynem wstaw do wyłączonego piekarnika na ok. 20-30 minut. Oczywiście nie zapomnij zamknąć drzwiczek.
- Po upływie określonego czasu otwórz piekarnik i wyjmij miskę. Zauważysz, że na drzwiczkach i ściankach zebrała się para oraz woda.
- Teraz weź do ręki ściereczkę z mikrofibry i przetrzyj dobrze szybę. Podobnie zrób ze ściankami. Oczywiście możesz maczać ściereczkę w wodzie z octem. To bardzo dobry detergent, którym doczyścisz piekarnik.
- Ruszt najlepiej wyjmij i umyj osobno w zlewie. Oczywiście również możesz użyć do tego celu wody z octem.
Czyszczenie piekarnika za pomocą cytryny
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie do naczynia żaroodpornego wlej wodę i włóż pokrojoną jedną cytrynę. Całość wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie weź ściereczkę, maczaj ją w cytrynowym płynie i myj piekarnik. Oczywiście najpierw daj czas piekarnikowi, aby spokojnie ostygł.
Cytryna ma tę właściwość, że rozpuszcza zaschnięty brud, tłuszcz i sprawia, że łatwo usuniesz resztki jedzenia z rusztu i ścianek piekarnika.