Zmieszaj i przetrzyj szafki, a mole będą omijać je szerokim łukiem!
Mogą sprowadzić się do Twojej kuchni niepostrzeżenie i cichaczem rozplenić się w szafkach i produktach spożywczych. Kiedy to się już stanie, wyrzucenie ich stamtąd wcale nie będzie takie proste… Poznaj, jak pozbyć się moli spożywczych, bez względu na to, którą drogą do Ciebie przyszły!
13.03.2023 20:50
Mole w domu - skąd i dlaczego mogą do Ciebie przyjść?
Najczęstszą przyczyną pojawienia się moli spożywczych w domu jest fakt, że można je do niego bezwiednie przynieść. Czasem ich larwy umiejscowione są na produktach sypkich w sklepie. Nie widać ich gołym okiem, więc nie masz wpływu na to, czy kupujesz mąkę lub ryż z larwami, czy też nie.
O tym dowiesz się dopiero po pewnym czasie – kiedy ewentualnie rozwiną swoją pełną postać w Twoich szafkach…
Jednak to nie jedyna droga. Może się też zdarzyć, że przywędrują do Ciebie same, na przykład od sąsiada – przez kratkę wentylacyjną lub otwarte okno.
Czego będą u Ciebie szukać?
Ciepłego i ciemnego miejsca pełnego pożywienia – w momencie rozgoszczą się tam, gdzie trzymasz kasze, ryż, mąki itd. Nie darują sobie również opanowania przypraw, herbaty, a nawet słodyczy!
Co odstrasza mole? To, co ma tak silny zapach, że drażni też i ludzi…
Jeśli chcesz wyeliminować mole ze swoich szafek kuchennych, musisz użyć octu! Tam, gdzie jego ostra woń jest choć trochę wyczuwalna, żadna samica nie złoży jaj. Na „octową broń” są dwa sposoby:
1. Wyrzuć z szafek wszystkie te produkty, w których zauważyłeś mole. Nie żałuj i nie traktuj tego jako marnowanie jedzenia – inaczej nigdy ich nie wytępisz.
2. Teraz wlej do kilku misek gorącą wodę zmieszaną z octem – włóż je do szafek i zamknij drzwiczki. Odczekaj, aż wystygnie, po czym wyciągnij naczynia i wylej zawartość.
3. Następnie wyczyść dokładnie wszystkie półki i szuflady – szczególnie w szczelinach i kątach, bo to właśnie tam najbardziej lubią się kryć.
4. Ten trik je totalnie wyeliminuje! Czyste szafki susz w środku najgorętszym podmuchem z suszarki – mole nie znoszą gorąca.
Aby być całkowicie pewnym, że Twoja kuchnia jest wolna od moli, zastosuj też drugi patent: wymieszaj trochę octu z kilkoma kroplami lawendowego olejku. To zapachy, których te owady nie są w stanie ani przez chwilę tolerować. Taką mieszanką posmaruj wnętrze szafek i szuflad. Możesz też nalać go do małych pojemniczków i poustawiać w środku.
Nie ryzykuj i nie stwarzaj molom warunków do istnienia – po zakupie nowych sypkich produktów, od razu przesyp je do szklanych zamykanych lub zakręcanych pojemników. Przechowuj je wyłącznie w ten sposób!