16 złych nawyków kulinarnych, które wprawią w osłupienie Roberta Makłowicza. Czas na zmianę!

Przygotowują posiłki w kuchni zwykle postępujemy automatycznie i mamy wypracowane swoje metody. Często wygrywa także przyzwyczajenie i porady, które otrzymaliśmy od mamy czy babci. Jednak często zdarza się, że podczas gotowania popełniamy wciąż te same błędy. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Dowiedz się co warto zmienić, aby pozbyć się niewłaściwych nawyków kulinarnych.

Obrazekthecakeblog.com

1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu - błąd

Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.

Obrazek
azerbaijan_stockers/freepik

2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach - błąd

Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.

Obrazek
freepik

3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem - błąd

Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.

Obrazek
gpointstudio/freepik

4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia - błąd

Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:

  • zielone – do warzyw i owoców,
  • brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
  • czerwone – do surowego mięsa,
  • białe – do nabiału i pieczywa,
  • niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
  • żółte – do surowego drobiu.

Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.

Obrazek
stockking/freepik

5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia - błąd

Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.

Obrazek
freepik

6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach - błąd

Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.

Obrazek
pressfoto/freepik

7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd

Jak ugotować ryż, aby był sypki?

Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.

Obrazek
jcomp/freepik

8. Przechowywanie bananów w lodówce - błąd

Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.

Obrazek
jannoon028/freepik

9. Zbyt długie gotowanie jajek - błąd

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.

Obrazek
timolina/freepik

10. Unikanie używania mąki podczas panierowania - błąd

Przywierająca panierka do patelni? Zapewne wiele osób boryka się z tym problemem. Rozwiązanie jest dość poste. Mięso przed obtoczeniem w jajku i bułce tartej należy najpierw oprószyć mąką.

Obrazek
timolina/freepik

11. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd

Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. ;)

Obrazek
user11479153/freepik

12. Dodawanie soli do zimnej wody - błąd

Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.

Obrazek
8photo/freepik

13. Niełączenie pomidora z ogórkiem - błąd

Pomidory i ogórki można ze sobą łączyć. Taka kombinacja warzyw w sałatce nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Problem tkwi jedynie w witaminie C. Otóż ogórki zawierają enzym (askorbinaza), którzy niszczy witaminę C. Aby temu zapobiec wystarczy skropić ogórki octem lub sokiem z cytryny.

Obrazek
timolina/freepik

14. Zbyt długie przechowywanie ugotowanego makaronu - błąd

Ugotowany makaron można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju mącznego przysmaku. Kiedy zacznie robić się śluzowaty i lepki to znak, że należy go czym prędzej wyrzucić.

Obrazek
azerbaijan_stockers/freepik

15. Niewłaściwe obchodzenie się z lodówką - błąd

Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Może to prowadzić do jej uszkodzenia. Na półkach ułóż żywność w ten sposób, aby zachować odstępy między produktami. Dzięki temu nie zostanie zaburzona cyrkulacja powietrza. Idealna temperatura jaka powinna panować w lodówce to 0-5°C.

Obrazek
dragonimages/freepik

16. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście - błąd

Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie :)

Obrazek
thecakeblog.com

BONUS

Sposób na to, jak perfekcyjnie pokroić arbuza ;)

Popełniałeś któryś z wymienionych błędów?

Garść kulinarnych sztuczek.

Obrazek
genialne

Zobacz jak szybko obrać jabłko.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo