Ciasto na pizzę, które wychodzi z butelki! Fenomenalny przepis od amerykańskiego naukowca
01.12.2020 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pizzę lubi chyba każdy. To pyszne danie, na chrupiącym cienkim cieście, chętnie zamawiamy na wynos, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wspólnie spędzonego czasu ze znajomymi.
Ciasto wychodzi z butelki
Istnieją także odważni kucharze amatorzy, którzy chętnie eksperymentują i ciasto na pizzę wykonują samodzielnie. W książkach kucharskich oraz Internecie znajduje się bardzo dużo przepisów wyjaśniających jak zrobić idealne i smaczne ciasto. Jednym z bardziej intrygujących jest przepis na ciasto, które wręcz wylewa się z butelki.
Naukowiec na kuchennym froncie
Bill Nye to amerykański prezenter telewizyjny. W swoich mediach społecznościowych dzieli się przeróżnymi ciekawostkami z dziedziny nauk ścisłych. Ostatnio zaprezentował fenomenalny przepis na ciasto do pizzy, które robimy w butelce. Jak wiadomo, podczas gotowania i pieczenia zachodzą najróżniejsze procesy chemiczne.
Ciasto w butelce krok po kroku
1. Do butelki wsyp dwie łyżeczki cukru.
2. Wlej ok. 150 ml ciepłej wody.
3. Zakręć butelkę i potrząśnij, aby cukier rozpuścił się w wodzie.
4. Dodaj dwie łyżeczki drożdży w proszku.
5. Na butelkę nałóż balonik i poczekaj, aż drożdże zaczną rosnąć.
6. Kiedy mikstura zwiększy swoją objętość, przełóż całość do miski, dodaj mąkę i pozwól ciastu dalej rosnąć.
7. Uformuj placek, nałóż ulubione składniki i upiecz pizzę. Gotowe!
Co myślisz o tym przepisie? Zrobisz go w domu?