Ciocia Zosia zdradziła mi, jak rozpoznać świeżą i soczystą cytrynę. Wącham końcówkę i od razu wiem
Pora jesienno-zimowa to najlepszy czas na zakup tych owoców. Półki sklepowe uginają się od ich różnego rodzaju odmian i wielkości. Sprawdź, jak rozpoznać soczystą cytrynę.
17.10.2023 15:29
Zazwyczaj sięgamy po nią podczas robienia herbaty, ponieważ w takim połączeniu jest najbardziej smaczna. Równie dobrze wielu używa cytryn do pichcenia, aby nadać potrawom odpowiedni aromat. Podczas zakupów warto wybierać tylko te najbardziej dorodne i soczyste. Jednak jak je poznać?
Dlaczego warto jeść cytryny?
Owoce te, mimo że nie są słodkie, to bogate w wiele witamin. W jednej cytrynie znajdziemy aż do 50 mg witaminy C, która pozytywnie wpływa na objawy przeziębienia oraz wzmacnia organizm podczas infekcji. Witamina ta wspomaga pracę serca, wchłanianie żelaza, detoksykację oraz rozjaśnia przebarwienia na skórze. Regularnie jedzenie cytryny pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz kostny, a na dodatek chroni organizm przed rozwojem wolnych rodników. Dzięki cytrynom stajemy się odporni, a możemy dodawać ją do wody, koktajli, dressingów sałatkowych, ciast, jak również pieczonych ryb i mięsa. Ze względu na kwaśne pH, cytryna błyskawicznie odkwasi organizm, przez co ten poradzi sobie ze zgagą, ale też zapobiegnie zatrzymywaniu wody.
Jak rozpoznać soczystą cytrynę?
Na początek warto przyjrzeć się skórce, która nie powinna być zbyt gruba i twarda. Drugim ważnym kryterium jest wielkość cytryn, które ma wyróżniać średni rozmiar, czyli około 4 cm średnicy. To bardzo ważne, ponieważ większe owoce mają zazwyczaj zbyt mało soku, a dużo miąższu. Warto sprawdzić, czy owoc jest sprężysty i nie ma struktury gąbki lub czy nie jest zbyt miękki. Nie bez znaczenia jest także kolor. Soczyste cytryny powinny być jasnożółte. Świeżość tych owoców również można sprawdzić, a wystarczy powąchać jej końcówkę. Jeśli zapach jest orzeźwiający, to mamy do czynienia z dobrej jakości cytryną. Wszystkie plamki, bruzdy mogą świadczyć o poważnej infekcji wewnątrz owoców. Pod żadnym pozorem nie kupujmy więc tych z czerwonymi lub sinymi kropkami, ponieważ są one objawem pleśni. Lśniąca skórka cytryn to również zły omen, który świadczy o tym, że owoc został posmarowany przez producenta. Takie praktyki można często zauważyć w wielu sklepach, a mają one na celu zatuszować owoce gorszej jakości.