Co roku zbierzesz nawet 30 kg owoców! Ten krzak warto posadzić w swoim ogródku
Jeżyna bezkolcowa gigant, jak sama nazwa wskakuje, daje owoce bardzo dużych rozmiarów. Są wyjątkowo smaczne, zdrowe i nadają się do przetworów. Podpowiadamy, jak uprawiać tę odmianę, by cieszyć się dużymi zbiorami.
19.04.2023 13:42
Ta bezkolcowa odmiana zyskała ogromną popularność dzięki owocom, których długość sięga nawet 5 cm. Mało tego krzaki szybko się rozrastają, a z jednego można zebrać w sezonie nawet kilkadziesiąt kilogramów pysznych, soczystych jeżyn. Jeśli szukasz rośliny na działkę, która przyniesie obfite plony smacznych, nadających się do robienia przetworów owoców, będzie to bardzo trafny wybór.
Jeżyna gigant — dlaczego warto ją uprawiać?
Jeżyna gigant rośnie szybko i jest bardzo silną rośliną. Po kilku latach jej pędy mogą mieć nawet 5 m długości. Dużą zaletą jest okres plonowania, który zaczyna się w lipcu i trwa od 7 do 9 tygodni. W tym czasie krzaki są obsypane słodkimi owocami o niemal czarnej skórce. Przez cały sezon z jednego krzewu możesz zebrać nawet 20-30 kg ogromnych jagód.
Jak uprawiać jeżynę gigant?
Uprawa jeżyny bezkolcowej gigant nie należy do trudnych. Jeśli zapewnisz roślinie odpowiednie warunki, krzak będzie dobrze się rozwijał i dawał wysokie plony.
- Umieść sadzonkę w żyznej glebie o lekko kwaśnym odczynie.
- Jeśli zapewnisz roślinie słoneczne stanowisko, owoce będą miały ładniejszą barwę i znacznie słodszy smak.
- Podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne. Regularnie podlewaj krzak jeżyny gigant i wysyp wokół niego ściółkę.
- Możesz stosować naturalne nawozy — kompost lub rozcieńczony obornik.
Jeżyna gigant to prawdziwa bomba witaminowa
Jeżyna gigant to doskonała propozycja dla osób, którym zależy na tym, by w swoim ogródku hodować owoce dostarczające dużo witamin oraz minerałów. Te ogromne owoce zawierają m.in. witaminy C, A oraz B6, potas, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Poza tym charakteryzuje je wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które są składnikiem wspierającym profilaktykę antynowotworową. Dzięki dużej ilości błonnika, jedzenie owoców jeżyny gigant poprawia perystaltykę jelit. Sok z tych słodkich owoców, dzięki dużej zawartości witaminy C, jest natomiast doskonałym domowym środkiem na przeziębienie.